Al 80 lang vinden boeren in de Chinese provincie Henan 3000 jaar oude objecten van jade uit de Shang-dynastie in hun velden.
Tot nu toe was de herkomst van de fraaie voorwerpen onbekend, maar een team archeologen heeft het mysterie onlangs opgelost. De objecten zijn afkomstig uit een verloren stad uit de bronstijd, die onder de grond schuilging en minstens negen graftombes bevat van de elite van het oude China.
De stad is zo indrukwekkend dat ze in een persbericht wordt omschreven als een van de grootste vondsten uit de Shang-dynastie (ca. 1600-1046 v.Chr.), de eerste historische dynastie van China.
Chinese archeologen hebben tot nu toe honderden verbazingwekkende objecten blootgelegd tijdens de uitgebreide opgraving, die negen heuvels beslaat en zich uitstrekt over zo’n 3 km2.
Stad puilt uit van de schatten
Archeologen stuiten niet elke dag op een ondergrondse stad, maar gezien de enorme hoeveelheid vondsten moet het haast wel om een heuse stad gaan.
Op de vindplaats zijn alle basiselementen van een centrale nederzetting ontdekt,’ zegt Xu Lianggao, onderzoeker bij het archeologisch instituut van China, tegen de staatskrant China Daily.
‘We hebben al eerder enkele tombes en grote structuren gevonden in dit gebied, maar deze keer is het complete plaatje van een nederzetting tevoorschijn gekomen,’ aldus Lianggao, die al sinds het begin in 2022 betrokken is bij de opgraving.

Een van de grote gebouwen die de archeologen hebben gevonden. De muren zijn van pisé (aangestampte aarde).
Het team vond ook talloze prachtige voorwerpen in de graven, waaronder bronzen drinkvaten, beschilderd aardewerk, oorbellen van goud en jade, een fijn bewerkte vogel van jade en een gegoten bronzen ster ingelegd met stukjes turkoois. In een van de graven van de elite bevond zich een bronzen paardenkar, en de archeologen vermoeden dat er koetsen inclusief paarden begraven zijn.
De onderzoekers concluderen dan ook dat de nederzetting ‘enkele van de rijkste graven bevat die ooit in de regio zijn ontdekt’ en dat het waarschijnlijk iets meer dan 3000 jaar geleden een belangrijk machtscentrum was.
Enkele van de prachtige vondsten uit de graven

Een bronzen vogel met ingelegde turkooizen edelstenen

Gouden oorbellen

Delen van een bronzen paardenkar
Mogelijk hoofdstad van aparte staat
Sun Zhanwei, onderzoeker aan de archeologische academie van Shaanxi, zegt tegen China Daily dat het centrum van de bronstijdstad gebouwd is met pisé (aangestampte aarde). Bij deze oude bouwtechniek werd natte aarde in grote mallen gegoten en werd er vervolgens op getrapt, tot het was samengeperst tot een hard bouwmateriaal.
De techniek is vooral bekend uit Azië: zelfs delen van de Chinese Muur zijn gebouwd met pisé.
Het gebied rond de Gele Rivier, die door de provincies Henan, Shanxi en Shaanxi loopt, wordt wel de bakermat van de Chinese beschaving genoemd. Hier zijn enkele van de vroegste aanwijzingen van grote nederzettingen gevonden, en naar schatting heersten 13 grote en kleine dynastieën in de oudheid over dit gebied gedurende circa 1000 jaar.
Er worden dan ook zeer regelmatig archeologische vondsten gedaan, maar de pas ontdekte stad uit de bronstijd is bijzonder indrukwekkend.
De archeologen vermoeden dat het de hoofdstad was van een onafhankelijk koninkrijk, dat uiteindelijk opging in de Shang-dynastie.
Er zijn aanwijzingen voor een lokale religie waar de archeologen weinig over weten. Zo vonden ze een gepolijst schild van een schildpad, waarmee mogelijk de toekomst werd voorspeld en verschillende werelden met elkaar werden verbonden.
Wat wel zeker is, is dat de archeologen zich de komende jaren niet zullen vervelen.