Archeologen vinden unieke tekst uit de oudheid

Er zijn 13 versregels van het wereldberoemde heldendicht de Odyssee ontdekt op het Griekse schiereiland Peloponnesos.

Imageselect

In boek XIV van de Odyssee bezoekt Odysseus – verkleed als bedelaar – zijn oude slaaf.

In de oud-Griekse stad Olympia hebben archeologen de oudste tekstfragmenten van Homerus, de wereldberoemde dichter uit de oudheid, gevonden die tot nog toe in Griekenland zijn aangetroffen.

Dat staat in een persbericht van het Griekse ministerie van Cultuur en wordt bericht door diverse internationale media, waaronder de BBC.

Sinds drie jaar zijn archeologen bezig met de opgraving van de oude stad op het Griekse schiereiland Peloponnesos. De gevonden tekstfragmenten zijn geschreven op een kleitablet. Dit is nog niet definitief gedateerd, maar stamt waarschijnlijk uit de 3e eeuw n.Chr.

Tekst bevat boek XIV van de Odyssee

De tekst bevat 13 versregels uit boek XIV van het wereldberoemde heldendicht de Odyssee. In dit boek bezoekt de hoofdpersoon Odysseus, die door de godin Athene is veranderd in een bedelaar, zijn oude trouwe slaaf, de varkenshoeder Eumaios.

Deze herkent Odysseus niet, maar nodigt hem toch uit in zijn huis en verklaart hem uiteindelijk zijn trouw.

Westerse versies stammen uit middeleeuwen

Het pas gevonden kleitablet is uniek omdat de meeste westerse versies van de teksten van Homerus – zoals de Odyssee en de Ilias – afkomstig zijn van kopieën die in de middeleeuwen zijn opgeschreven op basis van reeds lang verloren gegane teksten uit de oudheid.

De Odyssee wordt gewoonlijk in de 8e eeuw v.Chr. gedateerd en behoort sinds de 16e eeuw tot de klassieken binnen de Europese literatuur. In Egypte zijn teksten gevonden die ook worden toegeschreven aan Homerus en die circa 1800 jaar oud zijn.

Blijf jij graag op de hoogte van nieuws uit de archeologie en de wereld van de geschiedenis? Neem dan een abonnement op HISTORIA. Daarin staan altijd minimaal vier pagina’s met historisch nieuws. Op dit moment hebben we meerdere mooie aanbiedingen.