Archeologen vinden tempel van ‘de gevilde god’
Het oorspronkelijke volk van Mexico heeft talloze sporen achtergelaten van zijn cultuur, die ons nu nog steeds fascineert. Recent is misschien wel een van de gruwelijkste vondsten ooit gedaan.

In de ruïne van de tempel zijn al verschillende beelden van Xipe-Totec aangetroffen.
Archeologen in Mexico hebben de eerst bekende tempel gevonden die was gewijd aan de Midden-Amerikaanse god Xipe-Totec – ook bekend als ‘de gevilde god’ omdat hij zich kleedde in de gevilde huid van zijn slachtoffers.
Twee altaren nodig voor offer
In Ndachjian-Tehuacán in de Mexicaanse deelstaat Puebla zijn twee stenen gezichten en de romp van een beeld van de god gevonden. De archeologen schatten dat de tempel van 1000 tot 1260 in gebruik was en werd gebouwd door de zogeheten Popoloca-indianen, die het gebied bewoonden tot ze begin 15e eeuw door de Azteken werden verslagen.
Bij de tempel staan twee altaars, die volgens oude Spaanse bronnen werden gebruikt voor ceremoniën ter ere van Xipe-Totec. De offers – meestal krijgsgevangenen – werden op het ene altaar gedood en dan op het andere gelegd. Daar werd de huid van de dode door priesters zorgvuldig gevild, tot er één groot stuk over was, dat de priesters aantrokken. Ze droegen de huid 20 dagen – zolang het jaarlijkse feest voor de god duurde.
God van landbouw en oorlog
Xipe-Totec was de god van wedergeboorte, landbouw en oorlog. De wrede offerrituelen in zijn naam moesten een goede oogst garanderen. Tegenwoordig wordt de god vooral in verband gebracht met de Azteken, maar hij was in vrijwel geheel Midden-Amerika bekend en werd al vanaf circa 900 n.Chr. vereerd.
Tot dusver hebben de archeologen sporen gevonden van een tempel van 12,5 meter lang en 3,5 meter breed, maar er zijn plannen om een veel groter gebied op te graven.