Archeologen vinden Nederlands Stonehenge: 4000 jaar oud heiligdom blootgelegd

Onderzoekers hebben een spectaculair heiligdom ontdekt – gewoon in de Betuwe.

Een illustratie van het 4000 jaar oude, Stonehenge-achtige heiligdom dat in Tiel is blootgelegd.

© Alexander van de Bunt / Gemeente Tiel

Een grafheuvel die duizenden jaren geleden dienstdeed als zonnekalender en de resten van zo’n 80 mensen.

Dit zijn enkele van de baanbrekende vondsten die Nederlandse archeologen hebben gedaan in een gebied dat de bijnaam ‘Nederlands Stonehenge’ heeft gekregen.

De historische ontdekking is gedaan op het industrieterrein Medel in Tiel, volgens een bericht op de Facebookpagina van de stad.

De vondst wordt beschreven als ‘voor Nederland uniek’.

Het heiligdom is vermoedelijk meer dan 4000 jaar oud en omvat een heuvel die de resten van meer dan 80 mannen, vrouwen en kinderen bleek te bevatten.

De heuvel, met een diameter van 20 meter, lijkt te zijn gebouwd om op één lijn te staan met de zon tijdens de zonnewende, zo meldt de website van de gemeente Tiel.

De archeologen vermoeden dat het heiligdom een geavanceerde zonnekalender vormde, vergelijkbaar met Stonehenge in Engeland, waarvan veel onderzoekers denken dat het ook diende als een zonnekalender, zoals de oude Egyptenaren die ook kenden.

De Facebookpagina van Tiel beschrijft de ontdekking als ‘spectaculair’:

De archeologen vonden ook offergaven zoals beenderen van dieren, menselijke schedels en waardevolle objecten zoals een bronzen speerpunt.

Al jaren bezig

De opgravingen vonden plaats in 2016 en 2017 op het industrieterrein Medel in Tiel.

Naast de spectaculaire grafheuvel, waarvan wordt vermoed dat hij diende als geavanceerd kalendersysteem, vonden de onderzoekers nog twee andere grafheuvels.

© Gemeente Tiel

In een ervan was een vrouw begraven met één glazen kraal.

De vondst van de kraal, die afkomstig bleek te zijn uit Mesopotamië in het huidige Irak, is volgens de archeologen opmerkelijk.

Niet alleen is de kraal de oudste die ooit in Nederland is gevonden, hij moet ook meer dan 5000 kilometer hebben afgelegd, wat erop duidt dat de bewoners van dit gebied duizenden jaren geleden contact hadden met mensen uit verre streken.

De archeologen zijn zes jaar bezig geweest om de circa 1 miljoen objecten die in Tiel zijn blootgelegd, te onderzoeken.