Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix
Kabah

Archeologen vinden enorm Mayapaleis in Mexico

Eeuwenlang lag een Mayatempel verborgen onder het gebladerte op het schiereiland Yucatán, maar de aanleg van een spoorweg heeft archeologen op het spoor gebracht van het fraaie gebouw.

Op het schiereiland Yucatán hebben Mexicaanse archeologen de ruïnes van een groot paleis uit de Mayabeschaving blootgelegd.

Ze deden de ontdekking in een opgravingsgebied, waar onderzoekers bezig waren met het in kaart brengen van twee terreinen met woningen die onlangs zijn gevonden in de ruïnestad Kabah.

Daar stuitten de archeologen ook op een rechthoekig gebouw, dat een luxe paleis blijkt te zijn van circa 1500 jaar oud.

Volgens het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH), dat verantwoordelijk is voor de opgraving, is het paleis 26 meter lang en omgeven door een zuilengalerij.

Verder is het gebouw ‘versierd met motieven van veren, parels en vogels die in de wanden zijn gekerfd’, meldt het INAH in een persbericht.

Het pas ontdekte paleis is identiek aan paleizen die zijn gevonden in de Mayastad Tikal in Guatemala. De onderzoekers van het INAH denken daarom dat de inwoners van Tikal in de 5e eeuw zo’n 500 kilometer reisden om Kabah in Mexico te stichten.

De theorie wordt ondersteund door duizenden aardewerkscherven die zijn opgegraven in de ruïnes rond de tempel. Volgens de onderzoekers zijn sommige scherven ook identiek aan aardewerk uit Petén.

Kabah

Het pas ontdekte paleis was tot voor kort overwoekerd.

© Martha Lopez/EPA/Ritzau Scanpix

Stad raakte in verval

Uit de vondsten in Kabah blijkt dat de stad haar hoogtijdagen beleefde tussen 750 en 900, toen de Mayacultuur ook floreerde.

Net als veel andere Mayasteden verliet de elite van Kabah de stad en raakte ze langzaam in verval. Dit markeerde het einde van de Mayaheerschappij in Centraal-Amerika.

De ruïnes in Kabah werden ontdekt tijdens de aanleg van de spoorlijn Tren Maya (Mayatrein), die door de jungle van het schiereiland Yucatán moet slingeren. De spoorlijn zal veel van de prachtige Mayasteden ontsluiten die in het gebied zijn ontdekt.

Tijdens de aanleg hebben archeologen gebieden in de buurt van de spoorlijn onderzocht, wat tot een enorme hoeveelheid vondsten heeft geleid. Tot nu toe zijn 55.132 ruïnes van woningen en 1.249.777 aardewerkscherven gevonden.