Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De vondst van twee Chinese skeletten in Londen maakt nieuwe theorieën mogelijk.

Cultuur - Archeologie

Archeologen vinden Chinese skeletten op Romeinse begraafplaats

Op een circa 1800 jaar oude begraafplaats in Londen hebben Britse archeologen een zeer verrassende vondst gedaan: de stoffelijke resten van twee Chinese mannen.

Britse archeologen hebben een ontdekking gedaan waaruit blijkt dat de twee grootmachten van de oudheid, Rome en China, nauwer contact hadden dan we dachten.

Op een Romeinse begraafplaats in Londen hebben ze 22 skeletten opgegraven uit de 2e tot 4e eeuw n.Chr. Uit analyses blijkt dat twee van de overledenen uit China kwamen.

Historici wisten al langer dat de Romeinen en de Chinezen handel met elkaar dreven, maar de vondst van Aziatische skeletten is uiterst zeldzaam, omdat de handel meestal via tussenpersonen verliep. Er is slechts één keer eerder een Aziatisch skelet gevonden op een begraafplaats uit de Romeinse tijd.

Slaven of kooplieden

De onderzoekers kunnen nog niet verklaren waarom de twee Chinezen zich in Londen bevonden, dat van 43 tot 410 n.Chr. door de Romeinen werd bezet. Mogelijk waren ze slaven, of kooplieden.

'In de oudheid legden mensen vaak grote afstanden af om handel te drijven. Anderen reisden vanwege hun beroep – bijvoorbeeld als ze in het leger zaten – of hun sociale status, als ze bijvoorbeeld tot slaaf werden gemaakt,' aldus archeoloog Rebecca Redfern, die de beenderen heeft onderzocht.

Mogelijk geboren in Londen

Uit analyses van de 20 andere skeletten blijkt echter dat er ook nog een derde verklaring mogelijk is. Vier van de doden stammen namelijk uit Afrika en vijf uit het Middellandse Zeegebied. Dat duidt erop dat Londen een grotere etnische variëteit vertoonde dan tot nu toe werd aangenomen.

Het is dus ook denkbaar dat de twee Chinezen permanent in Londen woonden. Verdere analyses moeten duidelijk maken of de Chinezen immigranten waren of in Londen werden geboren.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg