Tientallen jaren werd gedacht dat de Feniciërs in het huidige Libanon tot de eersten behoorden die de gewilde kleur purper in massa produceerden. Maar nu blijkt uit opgravingen op het Griekse eilandje Chrissi dat de inwoners hiervan al eeuwen voor de Feniciërs grote hoeveelheden purper maakten.
In een nederzetting op het eiland, dat zo’n 10 kilometer ten zuiden van Kreta ligt, legden archeologen een groot gebouw met veel kamers bloot. Naar schatting was het gebouw van 1800 tot 1500 v.Chr. in gebruik. Volgens het Griekse ministerie van Cultuur zijn er in dit gebouw grote hoeveelheden schelpen van de slak hexaplex trunculus opgegraven.
Slak werd ‘gemolken’
Deze slakken werden in de oudheid gebruikt om de extreem dure en gewilde kleur purper te winnen. Als de slak zich bedreigd voelt, scheidt hij een slijm uit waarmee de kleur kan worden vervaardigd.
Om de kleurstof te bemachtigen kon je de slakken ‘melken’ door ze te porren. Een andere, minder arbeidsintensieve mogelijkheid was ze te pletten. Bij de opgravingen zijn ook aquaria gevonden, waarin de slakken mogelijk werden gehouden.