UKgeofan

Archeologen onthullen waarheid over steen van koning Arthur

Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel zijn de dierbaarste helden van de Britten. Maar nieuw onderzoek onthult een eeuwenoude leugen over de koning.

In Engeland heeft elke zichzelf respecterende shire (graafschap) een monument voor de legendarische koning Arthur. In de loop der tijd zijn er al vele kasteelruïnes, stenen en slagvelden in verband gebracht met Arthur en de ridders van de ronde tafel. Maar één van die verhalen is nu ontkracht.

Volgens Herefordshire – op de grens met Wales – droeg een stenen monument sporen van de eerste Britse koning. Hier zou Arthur hebben geduelleerd met een reus, en toen Arthur deze doodde met zijn zwaard, viel de reus met zo’n enorme dreun neer dat hij een afdruk achterliet in een grote steen.

Archeologen van The University of Manchester onderzochten het monument in het kader van een opgraving, en hun conclusie is duidelijk: het monument is veel ouder dan Arthur. Met ruim 6000 jaar is het zelfs ouder dan Stonehenge.

De mythe over koning Arthur is mogelijk gebaseerd op een Britse legerleider uit de 5e eeuw. Maar eigenlijk denken moderne historici dat hij fictief is.

© N. C. Wyeth

Stenen waren wegwijzers

‘Dit is een ceremoniële plek, net als Stonehenge en Avebury, maar dan veel ouder,’ zegt Julian Thomas van The University of Manchester. Dat betekent dat deze locatie in de vroege steentijd ‘van groot ceremonieel en spiritueel belang’ was.

Uit het onderzoek blijkt dat hier eerder een aarden heuvel lag, die de weg wees naar een naburig steentijdmonument. Ruim 100 jaar later werden de stenen toegevoegd, die wezen naar nabijgelegen heuvels in het zuiden.