Stanisław Staszic Muzeum Hrubieszów
Vandalen schat Polen

Archeologen juichen: boer vindt schat van Vandalen

Archeologen hebben 5,5 kilo aan zilveren munten blootgelegd die waarschijnlijk werden verborgen toen het huidige Polen eind 2e eeuw overspoeld werd door barbaren.

Tijdens een wandeling op een omgeploegd veld bij Lublin in het oosten van Polen stuitte een boer op een waardevolle zilveren schat.

De toegesnelde archeologen telden 1753 Romeinse zilveren munten.

Volgens deskundigen gaat het om een van de grootste Romeinse schatten aller tijden uit Polen.

‘Deze schat wordt het kroonjuweel van de Poolse archeologie,’ aldus Andrzej Kokowski van het archeologische instituut van Lublin volgens diverse media.

Vandalen begroeven schat

Door het omploegen waren de munten over een groot gebied verspreid geraakt, maar ze lagen mogelijk begraven in een kist.

De jongste munten stammen uit de tweede helft van de 2e eeuw n.Chr. Toen waren de Germaanse Vandalen de baas in de streek.

Maar vanuit Scandinavië rukte een andere Germaanse stam op, de Goten, en de Vandalen werden onder de voet gelopen door dit volk, dat op weg was naar Zuid-Europa.

Vandalen schat Polen

De Vandalen stonden al in de oudheid bekend als barbaren en plunderaars die alles op hun pad verwoestten. Maar ze waren bij lange na niet de ergsten.

© Lanmas/Imageselect

Zijn munten geroofd?

Uit de talloze soldatengraven uit die tijd blijkt echter dat de Vandalen zich niet zomaar gewonnen gaven.

De Poolse archeologen denken dat de schat werd begraven door vluchtende Vandalen. Die hoopten vast dat ze op een dag konden terugkeren om de munten op te graven.

Maar die dag kwam nooit. Hoe de Vandalen aan de munten kwamen, is niet bekend. Mogelijk hebben ze ze van de Romeinen geroofd of verdiend met handel.