Archeologen graven stal in Pompeï uit
Een drinktrog, een tuig en een paard behoren tot de nieuwste ontdekkingen in de oude Italiaanse stad Pompeï.

Archeologen hebben gips in een asholte gegooid, waaruit duidelijk blijkt dat daar ooit een paard lag.
Met een schofthoogte van anderhalve meter was het paard in Pompeï maar een onderdeurtje in vergelijking met de paarden van nu.
Het dier woonde in een stal in het zuiden van de stad, en toen de nabije vulkaan Vesuvius uitbarstte, draaide het zijn oren in de richting van het geluid.
Dat was het laatste wat het paard deed, want meteen daarna vaagde een massieve aswolk de stad en zijn 15.000 inwoners weg.
Lees het hele verhaal over de verwoesting van Pompeï.
Het eerste paard
Dit vertellen de Italiaanse archeologen die bezig zijn met de opgraving van een pas gevonden stal in de wereldberoemde oude stad, aldus het platform LiveScience.
Het kadaver van het paard is allang verdwenen, maar de holte die het dier vormde in de laag as, is zo goed bewaard gebleven dat de archeologen hem hebben kunnen vullen met gips.
Het gipsmodel duidt erop dat het waarschijnlijk ging om een paard, en niet om een muildier of een ezel, waarvan ook exemplaren zijn gevonden in de stad.
Dat maakt het een sensationele vondst, want het is voor het eerst dat onderzoekers sporen van een paard in Pompeï vinden.
Paard viel omver
Het gedetailleerde gipsafgietsel onthult ook dat het paard zijn oren draaide vlak voordat het omviel en op zijn linkerzij belandde.
Behalve het paard hebben de archeologen sporen van een grote drinktrog en de benen van een ander paard nabij de stal gevonden.
De archeologische opgravingen in Pompeï begonnen in de 18e eeuw, maar 40 archeologen zetten het werk nu voort met moderne apparatuur als drones, scanners en radar. Daardoor doen ze regelmatig nieuwe vondsten.