Archeologen graven joodse begraafplaats in Italië uit

Een 600 jaar oude begraafplaats bevat meer dan 400 intacte graven met de skeletten van joodse mannen, vrouwen en kinderen. Onderzoekers hopen meer te weten te komen van de levensomstandigheden van de Italiaanse joden in de middeleeuwen.

De begraafplaats telt 400 intacte graven.

© Archivio SABAP-BO, 2017 – Cooperativa archeologia

In de Noord-Italiaanse stad Bologna hebben archeologen de restanten van een joodse begraafplaats uit de middeleeuwen opgegraven.

De begraafplaats is circa vijf jaar geleden ontdekt bij het bouwen van woningen, maar het resultaat van de voorlopige archeologische onderzoeken is pas onlangs bekendgemaakt.

Nonnen vernielden graven

De begraafplaats telt meer dan 400 intacte graven met skeletten en zilveren en gouden voorwerpen van de doden, plus 150 graven die opzettelijk zijn vernield.

Volgens schriftelijke bronnen werd de begraafplaats eind 14e eeuw in gebruik genomen toen een joodse familie met de naam Da Orvieto het gebied opkocht en het aan de joodse gemeenschap in Bologna schonk, die er een begraafplaats van maakte.

In 1569 kwam er een eind aan die praktijk toen paus Pius V het gebied weggaf aan het nonnenklooster in de buurt.

De nonnen mochten het gebied gebruiken zoals ze wilden, wat erin resulteerde dat 150 graven werden geschonden en bijna alle grafstenen van de begraafplaats vernield of verkocht werden.

De nonnen kregen het gebied in handen toen de joden werden verdreven uit Bologna.

In de graven hebben de archeologen onder meer gouden ringen aangetroffen.

© Archivio SABAP-BO, 2017 – Roberto Macrì

Doden worden herbegraven

De voorwerpen uit de graven worden nu nader onderzocht om meer te weten te komen over de levensomstandigheden van de Italiaanse joden in de middeleeuwen.

De skeletten van de doden zullen op een later tijdstip worden herbegraven op een nog aan te wijzen plaats. Dat gebeurt in overleg met de joodse gemeenschap in Bologna, zodat ze op respectvolle wijze te ruste kunnen worden gelegd.