Emil Aljam, Antiquities Authority
Herodes, Jeruzalem, aquaduct

Aquaduct van koning Herodes gevonden in Jeruzalem

Bij de uitbreiding van een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever stuitten arbeiders op een 2000 jaar oud aquaduct. Het is een van de meest geavanceerde waterleidingprojecten uit de antieke wereld.

In de 1 eeuw n.Chr. kampte de heilige stad Jeruzalem met een ernstig probleem.

De uitbreiding van de tempel en andere grote projecten van de bouwlustige koning Herodes van Judea trokken zo veel pelgrims dat de lokale bronnen en waterreservoirs niet genoeg water konden leveren voor de vele dorstige reizigers.

Maar Herodes bedacht een oplossing: een geavanceerd aquaduct, dat het mogelijk maakte om water naar de stad te brengen vanuit Bethlehem, 10 kilometer verderop. Dit blijkt uit een ontdekking van Israëlische archeologen.

Het is een van de grootste en meest complexe waterleidingen van het land en mogelijk van de antieke wereld, aldus archeologen van de Israel Antiquities Authority, die verantwoordelijk is voor het beheer van erfgoed.

De autoriteit werd ingeschakeld toen bouwvakkers het aquaduct ontdekten bij graafwerkzaamheden voor een school in de nederzetting Givat HaMatos op de Westelijke Jordaanoever.

Aquaduct is technisch hoogstandje

De opgraving brengt details over de constructie aan het licht, zoals hoe de bouwers de natuurlijke hoogteverschillen in het landschap benutten.

Een ingenieus systeem van reservoirs en mechanismen gebruikte hydraulische principes om water door het aquaduct te pompen.

Herodes, Jeruzalem, aquaduct

Voorlopig onderzoek wijst uit dat het aquaduct in drie fasen is gebouwd – de laatste fase na het jaar 70.

© Emil Aljam, Antiquities Authority

Het aquaduct werd niet alleen gewaardeerd door de inwoners, maar ook door de Romeinse bezetter.

‘Zelfs toen de Romeinen de heidense stad Aelia Capitolina vestigden (de Romeinse kolonie die in 129-130 n.Chr. in Jeruzalem werd gesticht, red.), bleef het tiende legioen het geavanceerde aquaduct gebruiken en onderhouden,’ zeggen opgravingsleiders Ofer Sion en Ruth Cohen.

Op dit moment worden munten geanalyseerd die in het aquaduct lagen – waarschijnlijk bedoeld als amuletten.

Daarnaast zijn er 25 munten gevonden die op regelmatige afstanden in de fundering van het aquaduct waren geplaatst, vermoedelijk om de bouw te zegenen.

De onderzoekers hopen dat ze aan de hand van de munten de bouw en de verschillende fasen ervan met grotere precisie kunnen dateren, aldus de Israel Antiquities Authority.