Amateurs vinden enorme zilverschat ter waarde van ruim 5 miljoen euro

Duizenden munten uit de tijd rond de Slag bij Hastings lagen begraven in een veld in het westen van Engeland. De munten vormen volgens deskundigen de op een na grootste Engelse schat in zijn soort.

De schat bestaat uit meer dan 2500 zilveren munten uit de tijd rond de Slag bij Hastings.

© Peter Summers/Getty Images

Twee Britse amateurarcheologen deden de vondst van hun leven toen ze met hun metaaldetector een unieke muntschat vonden op een akker bij Somerset in West-Engeland.

De schat dateert uit de tijd rond de Slag van Hastings in 1066, toen de Normandische hertog Willem de Veroveraar de laatste Angelsaksische koning van Engeland, Harald II Godwinson, versloeg.

De 2528 zilveren munten werden in januari dit jaar gevonden en ingeleverd bij het British Museum, dat het nieuws nu heeft bekendgemaakt. Mogelijk kunnen de vinders zich verheugen op een vindersloon van rond de 5 miljoen pond, circa 5,5 miljoen euro.

De amateurarcheologen Lisa Grace en Adam Staples vonden de munten op een akker, toen ze vrienden lieten zien hoe je een metaaldetector gebruikt. Plotseling vonden ze een munt met het portret van Willem de Veroveraar.

‘Twee stappen verderop hoorden we weer een piepje en daar lag nog een munt. Daarna piepte de metaaldetector constant, en na vier à vijf uur hadden we alle munten opgegraven,’ vertelt Adam Staples aan lokale media.

##

Schat werpt nieuw licht op roerige tijd

‘Dit is een buitengewoon belangrijke vondst om te begrijpen wat de verovering door de Noormannen in 1066 echt betekende,’ legt de muntexpert van het British Museum, Gareth Wilson, uit aan HISTORIA.

Het is een discussiepunt onder geschiedkundigen of de verovering van Engeland door de Noormannen tot grote veranderingen in de samenleving leidde of niet.

‘Men bleef in elk geval munten produceren via een netwerk van muntenmakers in steden overal in Engeland,’ legt Wilson uit.

Op ongeveer de helft van de munten staat koning Harald, op de andere helft Willem de Veroveraar. En diverse munten zijn nog nooit eerder gezien.

‘Er zijn nu bijna twee keer zoveel munten met koning Harald II erop gevonden als er ooit in totaal zijn gevonden,’ vertelt Wilson.

##

Munten duiden op belastingontduiking

Ook waren er munten bij met aan de ene kant het stempel uit de tijd van Willem de Veroveraar en aan de andere kant het stempel uit Haralds tijd.

De muntenmaker heeft waarschijnlijk gebruikgemaakt van een ongedateerd stempel aan de ene kant van de munt, om de heffing te ontduiken die de nieuwe heerser had opgelegd op het gebruik van het koninklijke muntstempel.

De wetenschappers hebben geen idee wie de munten heeft begraven, maar het was voor die tijd ongetwijfeld een grote som geld.

‘Het komt overeen met de jaaromzet van een flink landgoed, dus het is meer geld dan de meeste mensen in die tijd hadden,’ zegt Gareth Wilson.