Konserveringscenter Vejle
Gouden sieraad met gravering

Amateurarcheoloog vindt enorme goudschat

Hij had de metaaldetector nog maar net, en deed een van de belangrijkste goudvondsten in de Deense geschiedenis.

Als kersverse amateurarcheoloog met een metaaldetector heb je geluk als je een oude munt of een hoefijzer vindt. Maar de Deen Ole Ginnerup Schytz deed een grotere vondst toen hij op een akker van een vriend op zoek ging.

Hij deed een van de grootste goudvondsten uit de Deense geschiedenis, die vervolgens werd opgegraven door archeologen van de Vejlemusea.

Het ene na het andere fantastische gouden voorwerp werd uit de grond gehaald: Romeinse munten waarvan mooie sieraden werden gemaakt en rijkversierde gouden medaillons met runeninscripties en motieven die mogelijk uit de noordse mythologie afkomstig zijn.

Na klimaatramp begraven

De enorme schat, die destijds van onvoorstelbare waarde was, werd in de 6e eeuw n.Chr. in een langhuis begraven, waarschijnlijk door een rijke man.

‘Alleen iemand van de absolute elite kon zo’n schat bij elkaar krijgen,’ zegt onderzoeksleider Mads Ravn van de Vejlemusea.

©

Elektromagnetisme vindt de schat

De archeologen vermoeden dat de schat is begraven na 536 n.Chr., toen een grote vulkaanuitbarsting een wereldwijde klimaatramp veroorzaakte.

De daarop volgende hongersnood leidde tot onrust en oorlogen, en mensen begroeven waardevolle voorwerpen om ze te verstoppen of als offer om de goden gunstig te stemmen.