8-jarig meisje vindt oeroud zwaard in Zweeds meer

Een 8-jarig Zweeds meisje heeft een 1500 jaar oud zwaard uit een meer gehaald. Het verhaal doet zozeer denken aan koning Arthur dat ze nu ‘koningin van Zweden’ wordt genoemd.

Saga Vanecek kreeg alle lof voor haar vondst, maar al leert ze graag over oude dingen, ze wil liever arts dan archeoloog worden.

© Anne Rosén, Jönköpings Läns Museum & Peter Magnusson, Värnamo.Nu

De 8-jarige Zweeds-Amerikaanse Saga Vanecek heeft bij toeval een zwaard uit de ijzertijd opgediept uit het meer Vidöstern in de provincie Småland.

‘Ik speelde bij het water en gooide stenen in het meer, en toen vond ik een soort stok,’ vertelt Saga aan de nieuwsdienst The Local.

Saga ontdekte al snel dat ze een zwaard gevonden had. ‘Ze zwaaide ermee boven haar hoofd en riep alsof ze Pippi Langkous was,’ aldus haar vader, Andy Vanecek.

Archeologen stonden versteld

Het gezin nam contact op met het streekmuseum van Jönköping, waar de archeologen versteld stonden van de staat van het zwaard.

Uit onderzoek blijkt dat het circa 1500 jaar oud is, en dat er op het heft nog stukken hout zaten.

Vondst werd maandenlang geheim gehouden

Saga viste het zwaard uit het meer in de zomer, toen het water laag stond vanwege verdamping door de hitte, maar het verhaal is tot nu toe geheim gehouden.

‘We hebben Saga gevraagd om niemand iets over het zwaard te vertellen, want we waren bang dat er hordes mensen op af zouden komen,’ zei archeoloog Mikael Nordström van het museum.

Het 8-jarige meisje hield haar grote ontdekking voor zich, en bij verdere opgravingen vonden de archeologen onder meer een broche uit dezelfde periode. Volgens de onderzoekers was het enkele eeuwen vóór de Vikingtijd mogelijk een offerplek.