7000 lijken begraven onder oude krankzinnigeninrichting

Uit radioscans blijkt dat er 7000 lijken onder een universiteit in Mississippi liggen. Op die plaats stond 160 jaar geleden een krankzinnigeninrichting.

Uit radioscans blijkt dat er mogelijk wel 7000 lijken liggen onder een vroeger krankzinnigengesticht in de Amerikaanse staat Mississippi.

© The University of Mississippi Medical Center

Van 1855 tot 1935 stond het Mississippi State Insane Hospital, de krankzinnigeninrichting van de staat Mississippi, op de plaats waar het universitaire ziekenhuis van die staat zich vandaag de dag bevindt.

Door de jaren heen verbleven er zo’n 35.000 mensen met psychische problemen.

Volgens het medium The Clarion-Ledger uit Mississippi overleed 1 op de 5 patiënten aan onder meer chronische diarree en ‘uitputting van de zenuwen’.

Kisten zijn zeer klein

Er heeft altijd al een umheimisch sfeertje rond het ziekenhuis gehangen, wat nog eens versterkt wordt door de uitslag van radioscans die onlangs van het terrein zijn gemaakt.

Op basis van die scans schatten archeologen dat er zo’n 7000 lijken op een oppervlak van circa 80.000 m2 onder het universiteitsziekenhuis liggen.

Er liggen niet alleen veel lichamen, ze zijn ook in extreem kleine kisten begraven. Dat komt mogelijk doordat ze in de loop der jaren zijn samengeperst door de druk van de aarde.

De lichamen liggen in zeer kleine houten kisten.

© The University of Mississippi Medical Center

We kunnen veel leren van de lijken

Het opgraven en herbegraven van de lijken kan een kostbare aangelegenheid worden: volgens deskundigen kunnen de kosten oplopen tot 20 miljoen euro.

Hoogleraar antropologie Molly Zuckerman zegt echter tegen Live Science dat de lichamen een uniek kijkje kunnen bieden in de gezondheidstoestand van de bevolking van die tijd.

Mississippi University heeft plannen om de lichamen te herbegraven in een park dat openbaar toegankelijk zal zijn.