500 jaar oud skelet had nog laarzen aan

Niet ver van de Theems in Londen is een mysterieus skelet gevonden. Al het organische materiaal van het 500 jaar oude lijk is weg, maar het heeft nog een paar zeer zeldzame laarzen aan.

De houding van het skelet, met het gezicht omlaag en een arm voor het hoofd, duidt erop dat de man gevallen is.

Tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuwe tunnel in Londen hebben archeologen het skelet gevonden van een man met vrijwel intacte laarzen aan.

Onderzoek van de beenderen laat zien dat het gaat om het geraamte van een man van in de 30, die eind 15e eeuw leefde. Hij had een zwaar bestaan: hij leed aan artritis en liep tijdens zijn leven meerdere botbreuken op.

Dure laarzen

Omdat het skelet met het gezicht naar beneden ligt, denken de onderzoekers dat de man per ongeluk in de modder bij de Theems is gevallen en er niet meer uit heeft kunnen komen.

De archeologen verbazen zich vooral over de laarzen van de man. Het leren schoeisel is van uitstekende kwaliteit en moet een fortuin gekost hebben in de 15e eeuw.

‘Het is buitengewoon bijzonder om laarzen uit de 15e eeuw te vinden, laat staan dat je ze aantreft op een skelet,’ zegt Beth ­Richardson van het Museum of London Archaeology tegen National Geographic.

De dure leren laarzen zijn erg goed bewaard gebleven.

Eigenaar was mogelijk straatarm

De laarzen reikten tot aan het middel en moeten perfect geweest zijn voor een zogeheten mudlark – een arme die bij laagwater in de modder naar oude rommel zocht om te verkopen.

Hoe zo’n arme mudlark aan een paar peperdure laarzen is gekomen, is echter een raadsel.