50.000 jaar oude wolf is vrijwel intact

Goudzoekers hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een wolvenpup die zo goed bewaard is dat je de vacht en het spierweefsel nog kunt zien.

Het wolvenjong is de enige gemummificeerde wolf uit de ijstijd die is gevonden.

Het gebied Klondike in het noorden van Canada is vooral bekend van de goudkoorts in de 19e eeuw. Maar nu is er een andere schat uit de permafrost opgedoken: bij de plaats Dawson zijn een wolvenpup en rendierkalf gevonden, beide gemummificeerd.

Onderzoekers zijn enthousiast

De jonge dieren werden onderzocht, en uit een koolstof 14-datering bleken ze zo’n 50.000 jaar oud te zijn. Dat plaatst ze in de laatste ijstijd (ca. 115.000-9600 v.Chr.), en ondanks hun respectabele ouderdom hebben ze nog steeds vacht, huid en spierweefsel. Dat is heel zeldzaam bij fossiele dieren.

‘Voor zover we weten is het de enige gemummificeerde wolf uit de ijstijd,’ zegt Grant Zazula, een paleontoloog die aan het onderzoek verbonden is. Hij voegt eraan toe:

‘Vroeger waren we een beetje jaloers op Siberië, want het lijkt wel alsof ze daar elke zomer een nieuw mammoetkadaver vinden.’

Sporen van bacteriën

Volgens de deskundigen zat de wolf achter het rendierkalf aan toen beide dieren in een kuil of meer vielen en bevroren. Nu willen de onderzoekers het DNA van de dieren testen om hun verwantschap te achterhalen. En het is goed denkbaar dat het spierweefsel nog oeroude bacteriën bevat.