4500 jaar oude grafkamer straalt nog steeds

Tijdens de restauratie van een vervallen grafcomplex van een farao vonden archeologen een nieuwe grafkamer vol fraaie wandschilderingen.

De bijna 4500 jaar oude wandschilderingen moeten natuurlijk gerestaureerd worden, maar ze verkeren in behoorlijk goede staat.

Bij een archeologische opgraving in het enorme grafcomplex Saqqara in het noorden van Egypte is een fraai gedecoreerde grafkamer uit omstreeks 2400 v.Chr. gevonden.

Volgens hiërogliefen in de ruimte is het graf aangelegd voor de ambtenaar Khuwy, een dienaar van farao Djedkare, die regeerde van ca. 2414 tot 2375 v.Chr. en een van de langstzittende farao’s van het Oude Rijk (ca. 2686-2181 v.Chr.) was.

Bij toeval ontdekt

Het doel van de opgraving was het restaureren en stutten van het grote grafcomplex van Djedkare, dat in de oudheid zo zwaar is geplunderd dat het fundament instabiel is geworden.

Toen ze het gebied blootlegden, vonden de archeologen echter de verborgen ingang van het graf van Khuwy. Dat bestond uit maar liefst vijf ruimtes, maar de archeologen waren ook hier niet de eerste bezoekers.

‘Het lijkt alsof er een grote sarcofaag van kalksteen in de binnenste grafkamer heeft gestaan, maar die is in de oudheid volkomen verwoest door grafrovers,’ vertelt de leider van de opgraving, Mohamed Megahed.

Ze vonden echter wel enkele gemummificeerde resten van Khuwy in de ruimte waar de sarcofaag heeft gestaan.

Versierde wanden zijn er nog

Ondanks de vernielingen die de grafrovers aangericht hebben zijn de fraai gedecoreerde wanden in de centrale hal vrijwel onbeschadigd. Er zijn offers van koeien en andere dieren op afgebeeld die Khuwy in het hiernamaals moesten vergezellen.

Op deze muur zit Khuwy zelf aan een grote offertafel met eten en wijn.