400 jaar oud scheepswrak is ‘vondst van decennium’

Duikers hebben voor de kust van Portugal een bijzonder goed bewaard gebleven koopvaardijschip op de zeebodem ontdekt. De lading bestaat onder meer uit peper en porselein van 400 jaar oud. De vondst wordt aangezien als de belangrijkste in de geschiedenis van Portugal.

Duikers fotograferen alle wrakstukken voordat die worden geborgen.

Een samenwerking tussen Portugese archeologen en duikers heeft een vondst van een 400 jaar oud koopvaardijschip opgeleverd, dat waarschijnlijk van Europa naar India voer.

Het schip werd bij de havenstad Cascais ontdekt, waar het 12 meter onder de zeespiegel ligt. Het grootste gedeelte van het wrak ligt nog in het zand begraven. Door de kou in het diepe water is het schip zeer goed bewaard gebleven, wat zelden voorkomt met een scheepswrak voor de warme Portugese kust.

Schip had peper en porselein aan boord

‘Dit is als het gaat om historisch erfgoed de vondst van het decennium,’ vertelt projectleider Jorge Freire aan Reuters.

Onderzoek van het wrak duidt erop dat het in nog betere staat verkeert dan het schip Nossa Senhora dos Mártires dat in 1994 werd gevonden. Dat was tot op heden het best bewaard gebleven Portugese koopvaardijschip uit de 16e en 17e eeuw.

In het wrak zijn al peperkorrels aangetroffen, stukken Chinees porselein en kaurischelpen, die in Afrika als betaalmiddel voor slaven werden gebruikt. Negen bronzen kanonnen bevinden zich ook in het schip op de zeebodem. Het wapenschild op deze kanonnen toont aan dat het schip tussen 1575 en 1625 moet zijn gezonken.

Berging is nog maar net begonnen

De archeologen hebben nog niet kunnen bepalen om welk schip het gaat en of het uit andere bronnen bekend is. Maar de berging ervan gaat waarschijnlijk meerdere jaren in beslag nemen. En de lading van het schip bevat mogelijk veel goedbewaarde vondsten die licht kunnen werpen op de handel tussen Azië en Europa in de 17e eeuw.