John McCarthy
Melckmeytin hylky, Islanti

3D-animatie neemt je mee naar oudste wrak van IJsland

Australische specialisten in digitale archeologie hebben een 360 gradenanimatie gemaakt, die het mogelijk maakt een kijkje te nemen in het oudste geïdentificeerde wrak van IJsland. Het ruim 350 jaar oude wrak heeft een bijzondere geschiedenis.

Op 16 november 1659 verging het Hollandse koopvaardijschip de Melckmeyt voor de westkust van IJsland in een zware storm – tijdens een geheime missie.

Nu, 360 jaar later, hebben Australische specialisten in digitale archeologie het mogelijk gemaakt om met de archeologen mee te duiken naar het wrak, dat in 1992 werd gevonden.

Virtuele duik van 360 graden

De specialisten werkten samen met maritiem archeologen van de universiteit van IJsland om een virtuele duikervaring van 360 graden te creëren.

Je kunt de resten van het schip zoals ze nu op de zeebodem liggen, onderzoeken, en de virtuele duik is zowel beschikbaar op een smartphone als op een computer.

Tijdens de duik krijg je informatie over de wrakstukken die je ziet. In de tweede helft van de duik is het mogelijk om het schip te zien zoals het er oorspronkelijk uitzag.

Hollanders wilden Deense koning voor de gek houden

De Melckmeyt was een Hollands koopvaardijschip van 33 meter, dat in 1659 naar IJsland voer op een zeer geheime missie. IJsland hoorde in die tijd bij Denemarken, dat het monopolie had op de handel met het eiland.

Door een Zweedse verrassingsaanval op Kopenhagen eerder dat jaar konden de Deense bevoorradingsschepen echter niet naar IJsland varen. Daar maakte een groep Hollandse kooplieden gebruik van. Ze stuurden een kleine vloot van koopvaardijschepen onder een valse Deense vlag naar het eiland om snel geld te verdienen. Een van die schepen was de Melckmeyt.

De vloot werd goed ontvangen door de IJslanders, maar toen de vaartuigen weer zouden vertrekken, wachtte de kapitein van de Melckmeyt te lang en verging het schip in een storm die plotseling opstak.

De virtuele animatie is gemaakt voor een nieuwe tentoonstelling in het Reykjavík Maritime Museum.