University College London
Bijlkoppen

300.000 jaar oude reuzenbijlen ontdekt in Engeland

Archeologen hebben geen idee waar ze voor dienden of zelfs welke vroege mensensoort ze heeft gemaakt: ze zijn veel te groot om praktisch te zijn.

Handbijlen uit de steentijd zijn niet bepaald zeldzaam in Engeland. Toch stonden archeologen even te kijken toen ze opgravingen deden tijdens de bouw van een zeevaartschool in Frindsbury.

Uit de grond kwamen twee gigantische stenen bijlen, die zo’n 300.000 jaar oud zijn.

De grootste bijl meet maar liefst 29,5 centimeter, en stenen bijlen van meer dan 22 centimeter worden door archeologen als ‘gigantisch’ aangeduid.

‘Deze handbijlen zijn zo groot dat je je moeilijk kunt voorstellen hoe iemand ze kon vasthouden en gebruiken,’ zegt archeologe Letty Ingrey van University College London.

‘Misschien dienden ze geen praktisch doel of hadden ze vooral een symbolische functie – een demonstratie van kracht en bekwaamheid.’

Bijlen helpen raadsel oplossen

Door analyse van het sediment waarin de bijlen lagen, bepaalden de archeologen dat ze dateren uit de ijstijd en 300.000 tot 330.000 jaar oud zijn.

Ze hopen nu dat de handbijlen kunnen helpen bij het oplossen van een raadsel.

Op verschillende plaatsen in Engeland zijn soortgelijke bijlen gevonden, maar hun functie is nog onbekend. Ze liggen vooral rond de Theems en de Medway Valley, waar in de prehistorie veel rivierdalen en heuvels lagen en volop wild was om op te jagen.

‘Hoewel we op dit moment niet weten waarom er zulke grote werktuigen werden gemaakt of welke mensensoort ze maakte, geeft deze opgraving ons de kans om deze spannende vragen te beantwoorden,’ aldus Ingrey.

De archeologen hopen dat de enorme bijlkoppen nieuwe kennis kunnen opleveren over de mensen die ze hebben gemaakt.

© University College London