Penn Museum
Isjtar, godheid, Nimrud

2800 jaar oude tempel gevonden in Irak

In de ruïnes van de historische stad Nimrud is een tempel voor de vruchtbaarheidsgodin Isjtar gevonden. Het is een van de weinige monumenten die de verwoestingen door Islamitische Staat in 2015 hebben overleefd.

In 2015 verwoestte de militante islamitische groepering Islamitische Staat de stad Nimrud in Irak.

De vandalen bliezen duizenden jaren oude monumenten op of verwoestten ze met bulldozers.

Toen het stof was neergedaald, was zo’n 90 procent van de bekende historische monumenten vernietigd.

Maar niet alles ging verloren.

Dat blijkt uit nieuwe opgravingen door archeologen van de universiteit van Pennsylvania. Zij maakten onlangs in een persbericht de ontdekking van een 2800 jaar oude tempel bekend.

De tempel is gewijd aan Isjtar, godin van de liefde en vruchtbaarheid en de belangrijkste godheid van Assyrië, het uitgestrekte historische rijk waarvan Nimrud de hoofdstad was.

In de tempel ontdekte het onderzoeksteam, waar ook Iraakse archeologen deel van uitmaken, een stele waarop de godin binnen een ster staat afgebeeld. De vondst wordt door Michael Danti, het hoofd van het archeologische team, ‘spectaculair’ genoemd.

Nimrud was de grootste stad ter wereld.

De archeologen zijn ook bezig met de opgraving van een nabijgelegen paleis.

Dit werd gebouwd door de Assyrische koning Adad-nirari III, die regeerde van 810 tot 783 v.Chr.

Bij de opgraving van het paleis vonden de archeologen onder andere enkele grote stenen met de namen van de voormalige koningen van Assyrië.

Isjtar, godheid, Nimrud

Isjtar is afgebeeld in een ster, wat de verbinding van de godin met de planeet Venus symboliseert.

© Penn Museum

Het Assyrische Rijk was de dominante macht in de regio van de 14e tot de 8e eeuw v.Chr.

Het rijk beleefde zijn hoogtijdagen onder Adad-nirari – evenals Nimrud, dat met 75.000 inwoners de grootste stad ter wereld was.

In 612 v.Chr. werd de stad echter verwoest door binnenvallende vijanden en ging hij ten onder.

Pas in 1845 werden de ruïnes van Nimrud ontdekt door de Engelse archeoloog Austen Henry Layard, die opgravingen in gang zette.

Maar meer dan 150 jaar opgravingen werden tenietgedaan toen IS het gebied in 2015 in handen kreeg en de archeologische overblijfselen van Nimrud systematisch vernietigde, evenals de vele prachtige artefacten die zich nog in de musea bevonden.

De stad werd in 2016 bevrijd, en de resterende archeologische vondsten worden nu bewaakt door het Iraakse leger – dat inmiddels ook de recent ontdekte tempel onder zijn hoede heeft.

VIDEO: Kijk hoe IS de oude schatten van Irak vernietigt

Video