19 mysterieuze godenbeelden gevonden in Peru

Peruaanse archeologen hebben 19 houten beelden gevonden in de ruïnes van Chan Chan, de grootste lemen stad ter wereld. Ze hopen hiermee meer te weten te komen over het onbekende Chimú-rijk.

Archeologen zijn maandenlang bezig geweest om 19 figuren op te graven.

Archeologen hebben 19 houten figuren gevonden in Chan Chan, de hoofdstad van het Chimú-rijk dat tussen 850 en 1470 n.Chr. langs de westkust van Peru lag.

De meer dan 750 jaar oude figuren hebben menselijke trekjes, maar het kunnen ook goden zijn. Ze zijn ongeveer 70 centimeter hoog en sommige van hen hebben een wit masker van leem. Elke figuur heeft een unieke eigenschap – zo heeft er één een scepter in de hand, terwijl de ander iets draagt wat op een schild lijkt.

Figuren moesten doorgang bewaken

Elke figuur had zijn eigen nis in een 33 meter lange gang. Waarschijnlijk was dit de ingang naar een ceremoniële plaats die door de goden werd bewaakt.

Aan elke kant van de gang stonden oorspronkelijk tien figuren, maar één ervan heeft de aanslag van termieten niet overleefd.

Lemen stad wordt al 50 jaar uitgegraven

Chan Chan werd in 1986 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met een oppervlak van 20 vierkante kilometer is het de grootste stad ter wereld die gemaakt is van adobe (klei-achtige aarde vermengd met stro en halm die in de zon werd gedroogd).

Met meer dan 60.000 inwoners was het honderden jaren lang de grootste stad van Zuid-Amerika. Maar de stad werd samen met het volledige Chimú-rijk in 1470 ingelijfd bij het rijk van de Inca's.

Al sinds 1969 vinden er in het gebied opgravingen plaats, maar nog steeds zijn grote delen van de omgeving onaangeroerd gebleven. De opgraving van de gang met de 19 goden begon bijvoorbeeld pas in juni 2018.