Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

In totaal zijn er 16 skeletten gevonden waarvan de voeten na de dood werden verwijderd.

Cultuur - Archeologie

1300 jaar oude skeletten gevonden zonder voeten

Uit nieuwe opgravingen blijkt dat een Zuid-Amerikaans volk de voeten van familieleden afhakte en ze gebruikte als sieraden.

Bij opgravingen op een begraafplaats in het noorden van Peru zijn bewijzen aangetroffen voor een bloedig gebruik van de Moche-cultuur (100-750 n.Chr.). In totaal zijn er 23 skeletten gevonden uit de oude cultuur, waarvan bij 16 de voeten ontbreken. Onder hen zijn meerdere kinderen.

Voeten afsnijden was uiting van liefde

De voeten van overledenen afhakken was niet ongebruikelijk bij volkeren uit die tijd. Voor ons lijkt de praktijk misschien gewelddadig, maar voor de Moche was het een teken van liefde.

Doorgaans werden de voeten afgehakt door familieleden, die sieraden maakten van de beenderen. Het Moche-volk had geen schrift dus de bronnen zijn beperkt, maar de archeologen denken dat de sieraden een herinnering vormden aan de dode, en dat een moeder bijvoorbeeld beenderen droeg van haar overleden kind.

Ook eetlepels van mensenbotten

De Moche maakten ook gebruiksvoorwerpen van mensenbotten, zo blijkt uit de vondsten. In sommige graven lagen van menselijke beenderen gemaakte eetlepels. Ze werden mogelijk gebruikt bij grotere ceremoniën ter nagedachtenis aan de overledene.

De skeletten zijn niet precies gedateerd, maar de onderzoekers gaan ervan uit dat de begraafplaats uit de laatste periode van de Moche-cultuur stamt. Er zijn namelijk ook negen skeletten gevonden van de Chimù-cultuur, die de Moche-cultuur opvolgde na de val daarvan eind 8e eeuw. De Chimù-cultuur maakte in de 15e eeuw op haar beurt weer plaats voor de Inca’s.

De Moche-cultuur maakte sieraden als oorbellen en kettingen.

Lees ook:

Archeologie

Vogelaar vond gigantische goudschat

3 minuten
Archeologie

37 m lange kat gevonden bij Nazcalijnen in Peru

3 minuten
Archeologie

Mysterieuze skeletten gevonden op Romeinse begraafplaats

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg