Public domain & Wikipedia Commons
27 Club en andere verenigingen voor overleden muzikanten.

27 Club: Het verhaal achter de muzikanten die op hun 27e overleden

De 27 Club kreeg zijn eerste lid toen de ‘grandfather of rock ’n’ roll’ in 1938 op mysterieuze wijze overleed. Later zijn helaas ook Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Amy Winehouse toegetreden.

Binnen een periode van ongeveer twee jaar stierf een aantal van de grootste rockmuzikanten uit de jaren 1960.

Brian Jones, een van de eerste leden van The Rolling Stones, Jimi Hendrix, een van de beste rockgitaristen ooit, Janis Joplin, die wereldberoemd was geworden met haar unieke stemgeluid, en Jim Morrison, de leadzanger van de grootste rockband uit die tijd – The Doors.

Naast hun liefde voor muziek, hadden ze nog één ding met elkaar gemeen: ze stierven allemaal op 27-jarige leeftijd.

Het idee van een 27 Club ontstond echter pas 20 jaar later, na de zelfmoord van Kurt Cobain. Sindsdien is het ledenaantal verder gegroeid.

Als je een beetje graaft in de geschiedenis van de popmuziek, ontdek je al snel dat er ook andere fictieve, morbide clubs zijn voor overleden rock-/popmuzikanten.

De doodsoorzaken van de leden van de 27 Club en andere overleden muzikanten laten duidelijk zien wat de beroepsrisico’s zijn – en welke gevolgen de constante aandacht van de media kunnen hebben.

Her kommer du tæt på Club 27's medlemmer – fra Jimi Hendrix til Amy Winehouse, Janis Joplin og Jim Morrison.

Hier lees je meer over de leden van de 27 Club – van Jimi Hendrix tot Amy Winehouse en van Janis Joplin tot Jim Morrison.

Zeven beroemde muzikanten uit de 27 Club

De lijst van muzikanten die op 27-jarige leeftijd overleden is lang. Toch zijn er zeven legendarische frontfiguren die gezien worden als de belangrijkste vertegenwoordigers van de 27 Club.

Robert Johnson (1911-1938)

Robert Johnson van de 27 Club.

Robert Johnson in 1936. Dit is een van hooguit drie bekende foto’s van de bluesmuzikant.

© Fair Use / Delta Haze Corporation

Hoewel de Braziliaanse componist en pianist Alexandre Levy (✝︎ 1892) door veel mensen wordt genoemd als het vroegste lid van de 27 Club, werd bluesgitarist Robert Johnson na zijn dood in 1938 gezien als het eerste ‘officiële’ lid van de club.

Johnson staat bekend als de voorvader van de rock-’n-roll. Veel mensen dachten dat hij zijn kwaliteiten als gitarist had gekregen door een deal te sluiten met de duivel, op een kruispunt in de buurt van de plantage waar hij als kind woonde.

De precieze doodsoorzaak van Robert Johnson is onbekend, maar volgens zijn collega Sonny Boy Williamson II, die de laatste dagen bij hem was, had Johnson een relatie met een getrouwde vrouw.

Haar jaloerse echtgenoot, vertelde Williamson, zou de rondreizende muzikant hebben vergiftigd.

Na zijn dood werd Robert Johnson grotendeels vergeten. Hij werd pas in het begin van de jaren 1960 herontdekt toen de VS overspoeld werden door een enorme stroom folkmuziek.

Maar de 27 Club bestond toen nog niet.

 • Robert Johnson, doodsoorzaak: vergiftiging (waarschijnlijk).

2. Brian Jones (1942-1969)

Brian Jones van The Rolling Stones.

Brian Jones was het eerste lid van de 27 Club uit de popgeneratie.

© Public domain

Brian Jones was de feitelijke oprichter en een van de eerste leden van The Rolling Stones.

En net als de andere leden van zijn band, was hij niet vies van drugs en alcohol.

Maar het misbruik van Brian Jones liep zo uit de hand, dat de andere bandleden zich gedwongen zagen om hem uit The Rolling Stones te zetten.

Toen Jones een paar maanden later in zijn zwembad verdronk, dacht men meteen dat de 27-jarige gitarist en multi-instrumentalist zelfmoord had gepleegd. Uit het politieonderzoek bleek echter dat het om een ongeluk ging.

Later werd ook nog gespeculeerd of Jones niet vermoord zou kunnen zijn na een ruzie over geld met een van de bouwvakkers die zijn huis aan het verbouwen waren.

Voor deze moordtheorie was echter geen enkel bewijs. Hoe Jones uiteindelijk ook stierf, het feit is en blijft dat hij als eerste muzikant uit het tijdperk van de rockmuziek lid werd van de 27 Club.

 • Brian Jones, doodsoorzaak: verdrinking. Uit het autopsierapport bleek bovendien dat Jones’ lever en hart zwaar beschadigd waren door zijn alcohol- en drugsmisbruik.

3. Jimi Hendrix (1942-1970)

Jimi Hendrix is lid van de 27 Club.

Een optreden van Jimi Hendrix in The Fillmore East in New York City.

© Creative Commons/Steve Banks

De gitaar- en rocklegende Jimi Hendrix was een van de vele muzikanten die geschokt waren door het vroege overlijden van Brian Jones.

Maar al een jaar later werd ook Hendrix lid van de club die niemand nog kende: de 27 Club.

Op de ochtend van 18 september 1970 vond Hendrix’ vriendin hem bewusteloos in bed. Ze belde onmiddellijk een ambulance, maar het leven van de gitaarlegende was niet meer te redden.

Later bleek dat Hendrix negen slaappillen had geslikt die een arts aan zijn vriendin had voorgeschreven – met de instructie om niet meer dan een halve pil per dag te nemen. Door deze enorme overdosis was Hendrix gestikt in zijn eigen braaksel.

 • Jimi Hendrix, doodsoorzaak: gestikt in zijn eigen braaksel na een overdosis slaappillen.

4. Janis Joplin (1943-1970)

Janis Joplin is lid van de 27 Club.

Janis Joplin in 1969 of 1970.

© Public domain

Janis Joplin had een moeilijke jeugd gehad. Op school werd ze gepest en geslagen door andere leerlingen, omdat ze te zwaar was en geen racist – wat de meeste mensen op haar highschool wel waren.

Muziek bood haar een uitweg, maar leidde tegelijkertijd naar een wereld waarin drugs heel gewoon waren. En Janis Joplin ontwikkelde al snel een enorme drank- en drugsverslaving.

Joplin probeerde meerdere malen om van haar verslaving af te komen – maar zonder succes.

Op 1 oktober 1970 schreef Janis Joplin haar laatste nummer en nam ze er een demo van op.

Haar misbruik was op dat moment zo buitensporig dat ze elke dag – omgerekend – 1200 euro uitgaf aan heroïne. Drie dagen later stierf ze aan een overdosis.

Het nummer waar ze kort voor haar dood aan had gewerkt, was de hit Mercedes Benz, met daarin de tekst: ‘Prove that you love me, and buy the next round. Oh Lord, won’t you buy me a night on the town.’

 • Janis Joplin, doodsoorzaak: overdosis (heroïne).

5. Jim Morrison (1943-1971)

The Doors.

Jim Morrison en The Doors in 1966. Vijf jaar later was Jim Morrison lid van de 27 Club.

© Public domain / Elektra Records

Jim Morrison, leadzanger van de rockband The Doors, was nog een van de muzikanten waren die geraakt waren door de dood van Brian Jones in 1969. Morrison schreef zelfs het gedicht Ode to LA while thinking of Brian Jones, Deceased.

Maar twee jaar na het overlijden van Brian Jones was het de beurt aan Jim Morrison om zich aan te sluiten bij de 27 Club. Vanwege Jim Morrisons wilde leven kregen zijn manager en bandleden regelmatig te horen dat de leadzanger was overleden, maar vooralsnog bleken die geruchten altijd onjuist te zijn.

Tot 3 juli 1971. Toen vond de vriendin van Jim Morrison hem dood in de badkuip van hun vakantieappartement in Parijs.

Er werd nooit autopsie verricht en de officiële doodsoorzaak was daarom een simpele ‘hartstilstand’, maar de meeste mensen in zijn omgeving waren ervan overtuigd dat een overdosis heroïne de oorzaak was.

 • Jim Morrison, doodsoorzaak: overleden in een badkuip, officieel vanwege een hartstilstand.

6. Kurt Cobain (1967-1994)

Kurt Cobain met zijn dochter en band, Nirvana.

Nirvana en Kurt Cobain met zijn dochter, Frances Bean Cobain. Op de MTV Music Awards 1993.

© Shutterstock.

‘It’s better to burn out, than to fade away.’ Met deze woorden eindigde de leadzanger van de wereldberoemde grunge- en punkrockband Nirvana zijn zelfmoordbrief, voordat hij zichzelf doodschoot.

De dagen voor zijn zelfmoord was de muzikant en songwriter op de vlucht voor zijn familie en vrienden, die hem wilden overhalen om af te kicken van zijn drugsverslaving.

Uiteindelijk lieten ze hem opnemen in een afkickkliniek, maar hij ontsnapte door over het hek te klimmen.

Later werd er volop gespeculeerd of Kurt Cobain in werkelijkheid niet vermoord werd, misschien wel door zijn vrouw Courtney Love.

Maar de politie heeft sindsdien herhaaldelijk bekendgemaakt dat er niets is dat wijst op iets anders dan zelfmoord.

 • Kurt Cobain, doodsoorzaak: zelfmoord met een jachtgeweer. Tijdens de autopsie bleek dat Cobain een hoge concentratie heroïne in zijn bloed had.

7. Amy Winehouse (1983-2011)

Amy Winehouse in 2007.

Amy Winehouse in 2007.

© Wikimedia Commons

De meeste mensen wisten dat de getalenteerde zangeres Amy Winehouse een zwaar leven leidde, met veel, heel veel alcohol.

Het was dan ook geen grote schok toen de zangeres van de tekst ‘They tried to make me go to rehab, but I said no, no, no’ overleed aan een alcoholvergiftiging.

Winehouse wist heel goed dat ze gevaarlijk leefde, en een maand voor haar dood zegde ze haar volgende tournee af – om beter voor zichzelf te kunnen zorgen.

Maar het was te laat. Op 23 juni 2011 overleed Amy Winehouse op 27-jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging en voegde daarmee nóg een naam toe aan de illustere ledenlijst van de 27 Club.

 • Amy Winehouse, doodsoorzaak: alcoholvergiftiging

De afspeellijst van de 27 Club op Spotify

Dit is een afspeellijst met één nummer van elk lid van de 27 Club en andere overleden muzikanten.

Vaak gaat het om een van de laatste nummers die de artiest geschreven, gezongen of gespeeld heeft. Maar het kan ook een van de nummers zijn die we in dit artikel bespreken.

Zeven muzikanten die de 27 Club net niet haalden.

Hoewel er – helaas – veel muzikanten zijn die op 27-jarige leeftijd zijn overleden en daarmee lid zijn geworden van de lugubere 27 Club, er zijn ook heel wat muzikanten die deze exclusieve club net niet hebben gehaald.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van muzikanten die de club, op een paar maanden na, een stuk groter hadden kunnen maken.

1. Gram Parsons – 26 jaar

Gram Parsons.

Gram Parsons.

© Wikimedia Commona

De Amerikaanse countryzanger Gram Parsons stierf een paar maanden te vroeg om lid te kunnen worden van de 27 Club. Net als zoveel muzikanten voor en na hem overleed hij aan een overdosis. Op zich was dat dus niet zo bijzonder. Maar zijn begrafenis was dat wel.

Parsons had zijn manager namelijk laten weten dat hij na zijn dood gecremeerd wilde worden, en dat zijn as moest worden uitgestrooid over het Joshua Tree National Park in de VS. Maar daar was zijn familie het niet mee eens.

De manager en Parsons persoonlijke assistent besloten echter om de laatste wens van het voormalige lid van The Byrds en The Flying Burrito Brothers te vervullen. Ze stalen de kist, reden de overleden muzikant naar het nationaal park en staken de kist in brand.

De parkwachters blusten het vuur echter en de gedeeltelijk gecremeerde Gram Parsons werd teruggegeven aan de familie, terwijl de manager en assistent werden aangeklaagd voor diefstal.

2. Nick Drake – 26 jaar

Nick Drake in 1969.

Nick Drake in 1969.

© Public domain

De Britse singer-songwriter Nick Drake had zijn hele leven al last van depressies.

Het is daarom misschien ironisch dat de jonge muzikant overleed aan zijn antidepressiva.

Op 25 november 1974 werd hij dood aangetroffen door zijn moeder, nadat hij een overdosis had genomen van de medicijnen die zijn depressieve gedachten onder controle moesten houden.

De politie concludeerde later dat het zelfmoord was, maar zijn vrienden, familie en anderen zijn van mening dat het ging om een onbedoelde overdosis.

Nick Drake werd 26 jaar en was daarmee te jong om lid te worden van de 27 Club.

3. Avicii – 28 jaar

De Zweedse dj Avicii in 2014.

De Zweedse dj Avicii in 2014.

© Public domain

De Zweedse dj en producer Tim Bergling was bekend onder zijn artiestennaam Avicii. De hele dance-industrie was geschokt toen hij in 2018 tijdens een vakantie overleed. Hij was 28 jaar.

In het begin probeerde de familie de doodsoorzaak van de bekende elektronische-muziekproducer binnen de familie te houden, maar later werd bekend dat hij zelfmoord had gepleegd.

4. Tim Buckley – 28 jaar

Tim Buckley.

Tim Buckley op de albumhoes van zijn derde album Happy Sad uit 1969.

© Flickr / Willem Alink

Tijdens zijn korte carrière experimenteerde de Amerikaan Tim Buckley met verschillende muziekstijlen: jazz, funk, soul, rock en folk.

Zijn echte doorbraak kwam echter pas nadat hij in 1975 was overleden aan een overdosis heroïne en alcohol. Hij werd 28 jaar oud.

Tim Buckley is ook bekend als de vader van Jeff Buckley, die net zo’n getalenteerde muzikant en zanger was als zijn vader. Ook Jeff Buckley werd pas een superster na zijn dood op 30-jarige leeftijd.

Hij en zijn vader waren dus te oud om lid te worden van de 27 Club.

Jeff Buckley was een van de vele muzikanten die door verdrinking om het leven kwamen. Het ging mis toen hij volledig gekleed ging zwemmen in een bijrivier van de Mississippi en onder water werd getrokken door een sleepboot die toevallig voorbij voer.

Uit de autopsie van Jeff Buckley bleek dat hij geen alcohol of drugs in zijn bloed had.

Maar dat kunnen we niet zeggen van het opvallend grote aantal pop- en rocksterren die zijn verdronken onder invloed van alcohol of drugs.

Deze club telt ook twee leden van de 27 Club, namelijk Jim Morrison van The Doors en Brian Jones van The Rolling Stones.

Andere verdrinkingsslachtoffers zijn Whitney Houston, Dolores O’Riordan van The Cranberries en Dennis Wilson van The Beach Boys.

5. Tupac Shakur – 25 jaar

Tupac Shakur – 2 jaar verwijderd van de 27 Club.

Tupac Shakur.

© Fair use / Albert Watson and MTV Networks

De populaire rapper Tupac (2Pac) was in 1996 in Las Vegas om de verjaardag van een vriend te vieren, toen hij ruzie kreeg met een lid van een plaatselijke bende.

Toen Tupac even later in zijn auto stond te wachten voor een rood stoplicht, stopte er een andere auto naast hem. Daarna werd de auto van Tupac beschoten. De rapper werd vier keer geraakt en overleed in het ziekenhuis.

6. Notorious B.I.G. – 24 jaar

Standbeeld van Notorious B.I.G.

Standbeeld van Notorious B.I.G.

© Creative Commons

Christopher George Latore Wallace stond in de rapwereld bekend als The Notorious B.I.G. of Biggie Smalls.

Ook hij werd vermoord toen hij met zijn auto stilstond voor een rood stoplicht – een nagenoeg exacte kopie van de moord op zijn collega 2Pac van een jaar eerder. Vier schoten uit een 9mm-pistool raakten de rapper, die in het ziekenhuis overleed.

De beroemde rapper was nog maar 24 jaar toen hij stierf.

Hoewel deze rappers geen lid zijn van de 27 Club, zijn ze wel de eerste leden van een snelgroeiende groep van vermoorde rap- en hiphopsterren.

Het lijkt de laatste jaren wel of er binnen het genre een soort moordepidemie is uitgebroken.

7. Hank Williams – 29 jaar

Hank Williams – twee jaar te oud voor de 27 Club.

Hank Williams.

© Public domain

Countrymuzikant Hank Williams was in 1953 op weg naar een concert in Canton, Ohio, toen hij stierf aan hartproblemen, veroorzaakt door een combinatie van grote hoeveelheden alcohol, morfine en de gevolgen van een bargevecht een paar dagen eerder.

Williams, die eigenlijk met het vliegtuig naar Ohio zou gaan, liep vertraging op toen hij door het slechte weer met de auto naar het concert moest rijden.

Toen de wachtende concertbezoekers te horen kregen dat de countryster onderweg was overleden, brak er eerst gelach uit. Iedereen dacht dat het een excuus was omdat er voor de zoveelste keer een concert moest worden uitgesteld. Hank Williams werd 29 jaar.

Zeven muzikanten die omkwamen bij een vliegtuigongeluk

De 27 Club is merkwaardige club die pas later werd opgericht. Maar dat geldt niet voor de club van muzikanten die zijn overleden tijdens een vliegtuigongeluk.

Als je ziet hoeveel muzikanten er zijn overleden bij vliegtuig- of helikopterongelukken, ben je in eerste instantie misschien verbaasd. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat muzikanten eerder komen te overlijden bij vliegtuigongelukken dan ‘gewone stervelingen’.

Muzikanten vliegen namelijk veel vaker in kleine privévliegtuigen, waar de veiligheidsmaatregelen niet altijd even goed zijn, en zeker vroeger niet.

En een krap tourschema betekende dat ze vaak moesten vliegen onder suboptimale weersomstandigheden.

1. Buddy Holly – The Day the Music Died

Buddy Holly
© Public domain

3 februari 1959 wordt ook wel ‘The Day the Music Died’ genoemd. De drie rock-’n-roll-muzikanten Buddy Holly, Ritchie Valens en ‘The Big Bopper’ (J.P. Richardson) waren samen op weg naar Moorhead, Minnesota, toen het kleine privévliegtuig dat ze gehuurd hadden neerstortte.

Naast de drie rocklegendes kwam ook de piloot om het leven.

De ramp vormde later de inspiratie voor Don McLeans megahit American Pie.

2. Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd – vliegtuigongeluk, geen 27 Club.

Lynyrd Skynyrd.

© Public domain

Een paar dagen nadat de Amerikaanse rockband Lynyrd Skynyrd zijn vijfde studioalbum, Street Survivors, had gelanceerd, waren ze op weg van South Carolina naar Louisiana. Maar hun vliegtuig kwam zonder brandstof te zitten.

De piloten probeerden een noodlanding te maken, maar stortten neer in een bos in Mississippi. Twee bandleden, Ronnie van Zant en Steve Gaines, 28 en 29 jaar oud, kwamen direct om het leven.

Ze werden dus geen lid van de 27 Club. Ook achtergrondzangeres Cassie Gaines – 29 jaar en de zus van Steve Gaines – die eveneens bij het ongeluk omkwam, haalde de club niet.

Vervolgens werd het nieuwe album van de band uit de handel genomen vanwege de vlammen die op de albumhoes stonden. Later werd het album opnieuw uitgegeven met een iets toepasselijkere hoes.

Het laatste oorspronkelijke bandlid, gitarist Gary Rossington, stierf op 5 maart 2023.

3. John Denver

John Denver.

John Denver.

© Public domain / RCA Records

Het is bijna ironisch dat de muzikant achter de megahit Leaving on a Jet Plane zelf omkwam bij een vliegtuigongeluk. John Denver zelf was een ervaren piloot met meer dan 2700 vlieguren.

Hij zat dan ook zelf achter de stuurknuppel toen hij besloot om op 12 oktober 1997 een testvlucht te maken in zijn nieuwe Long-EZ-tweezitter.

Het vliegtuig was een doe-het-zelfproject dat Denver had gekocht van iemand die het oorspronkelijke ontwerp behoorlijk ingrijpend had aangepast.

De hendel die gebruikt werd om te wisselen tussen de twee brandstoftanks zat op een andere plek dan normaal. Tijdens zijn vlucht lukte het Denver niet om van de lege brandstoftank om te schakelen naar de volle, waardoor hij neerstortte en op 53-jarige leeftijd overleed.

4. Glenn Miller

Glenn Miller.
© Public domain

Maar niet alleen binnen de pop- en rockmuziek stierven artiesten een vroegtijdige dood. Ook binnen de jazzmuziek zijn er veel mensen op jonge leeftijd overleden. Net als bij de 27 Club zijn drugs en andere vormen van misbruik vaak de achterliggende doodsoorzaak. Hieronder vind je een overzicht van te vroeg gestorven jazzmuzikanten:

 • Billie Holliday, 44 jaar (drugs, hart- en leverziekte)
 • Charlie Parker, 34 jaar (drugs, longontsteking)
 • John Coltrane, 40 jaar (leverkanker)
 • Nat King Cole, 45 jaar (longkanker)
 • Jaco Pastorius, 35 jaar (vermoord in een gevecht met een portier)

Eén bandleider uit de jazzwereld valt op vanwege zijn mysterieuze verdwijning/dood.

De wereldberoemde bandleider Glenn Miller was immens populair tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij met zijn bigband optrad voor Amerikaanse soldaten.

In 1944 vloog hij van Groot-Brittannië naar Frankrijk voor een optreden in Parijs, toen zijn vliegtuig spoorloos verdween boven het Kanaal.

Het vliegtuig, de bemanning en Glenn Miller zelf zijn nooit gevonden. Hij was 40 jaar oud.

5. Otis Redding

Otis Redding.

Otis Redding.

© Public domain

Otis Redding was een van de muzikanten die bijna lid was geworden van de 27 Club. De singer-songwriter had net zijn megahit (Sittin’ on) The Dock of the Bay opgenomen, toen het vliegtuig waar hij met zijn bandleden inzat, neerstortte op weg naar een concert in Cleveland.

Otis Redding werd 26 jaar oud. Slechts één lid van de band overleefde de crash.

6. Stevie Ray Vaughan

Stevie Ray Vaughan – acht jaar verwijderd van de 27 Club.

Stevie Ray Vaughan.

© Public domain

De gitarist Stevie Ray Vaughan had net een concert gegeven in een kleine zaal in Wisconsin en stond op het punt om weer te vertrekken met een helikopter.

Het was heel gewoon dat muzikanten een concert op deze manier verlieten, omdat de hele terugweg volstroomde met fans die weer naar huis gingen na het concert.

Maar de helikopter van Vaughan kon in de dichte mist niet boven de omringende bergen uitstijgen en stortte neer op een skihelling. Alle inzittenden kwamen om, waaronder ook Vaughan. Hij werd 35 jaar.

7. Randy Rhoads

Randy Rhoads – twee jaar verwijderd van de 27 Club.

Randy Rhoads.

© Public domain

Op 19 maart 1984 zat Randy Rhoads, gitarist van metallegende Ozzy Osbourne, aan boord van een klein privévliegtuig. Achter de stuurknuppel zat de chauffeur van de band, wiens vliegbrevet inmiddels verlopen was.

De piloot probeerde laag over Ozzy’s tourbus te vliegen, maar kwam te dichtbij. De vleugel van het toestel raakte de tourbus en het vliegtuig klapte tegen een nabijgelegen huis. Iedereen aan boord was op slag dood. Randy Rhoads was 25 jaar oud.

Later bleek dat de piloot en de passagiers het vliegtuig zonder toestemming hadden ‘geleend’.

Vanwege Ozzy Osbournes hoge leeftijd en lange carrière zijn veel van zijn eerdere bandleden inmiddels overleden. Maar alleen Randy Rhoads kwam in de buurt van een lidmaatschap van de 27 Club.

Zeven muzikanten die omkwamen bij een auto-ongeluk

Er zijn ook relatief veel muzikanten omgekomen bij een auto-ongeluk. Daar zijn twee belangrijke redenen voor.

Vanwege hun beroep zijn muzikanten vaak en lang onderweg van de ene concertzaal naar de andere. En dat heeft tot verschillende ongelukken geleid.

Tegelijkertijd heeft een combinatie van drugs en snelle sportwagens ook bijgedragen aan het vroegtijdig overlijden van een aantal muzikanten.

Toch is slechts één lid van de 27 Club omgekomen bij een auto-ongeluk.

1. Viktor Tsoj

Viktor Tsoj.

Viktor Tsoj.

© Wikimedia Commons

In het Westen is de naam Viktor Tsoj vrijwel onbekend. Maar de Russische punkmuzikant, zanger en frontman van de band Kino was een idool voor miljoenen jongeren in Rusland. Zijn dood – een auto-ongeluk in 1990 – leidde tot een reeks zelfmoorden onder zijn fans.

Tsoj zat zelf achter het stuur toen hij met een snelheid van ongeveer 130 km/h in slaap viel en zijn auto in botsing kwam met een tegemoetkomende bus.

Een van de grootste kranten in de Sovjet-Unie schreef: ‘Tsoj betekende meer voor de jongeren van ons land dan welke politicus, beroemdheid of schrijver dan ook’.

Viktor Tsoj werd 28 jaar. Als hij een jaar eerder was overleden, zou hij de eerste vertegenwoordiger van de Russische afdeling van de 27 Club zijn geweest.

2. Eddie Cochran

Eddie Cochran in 1959.

Eddie Cochran in 1959.

© Public domain

De rockabillyzanger Eddie Cochran, die mensen misschien nog kennen van het nummer Summertime Blues, was op tournee in Groot-Brittannië, toen hij na het concert een taxi nam van Bristol naar Londen.

De taxichauffeur verloor de macht over het stuur en ramde een betonnen lantaarnpaal. Cochran gooide zich over zijn verloofde, die ook in de auto zat, om haar te beschermen. Hierdoor werd hij uit de auto geslingerd, waarna hij door hoofdletsel om het leven kwam.

Na het ongeluk werd hij opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame – maar niet in de 27 Club, omdat hij pas 21 was toen hij stierf – nadat hij slechts één, maar wel erg succesvol album had uitgegeven.

3. Marc Bolan

Marc Bolan in 1973.

Marc Bolan.

© Public domain

De zanger en gitarist van de glamrockband T. Rex, Marc Bolan, had nooit auto leren rijden. De reden was dat hij bang was om te sterven tijdens een auto-ongeluk. Maar hij reed wel mee als andere mensen achter het stuur zaten.

Op 16 september 1977 bracht zijn bandlid Gloria Jones hem naar huis na een etentje in een restaurant.

Ze hadden allebei gedronken, en toen de auto een hobbel in de weg raakte, werden ze tegen een hek en daarna tegen een boom geslingerd. Bolan was op slag dood. Hij was toen 29 jaar en twee jaar te oud voor de 27 Club.

De plaats van het ongeluk is nu een soort pelgrimsoord voor rockfans – en werd zelfs opgenomen in de BBC Four-serie Pagans and Pilgrims: Britain’s Holiest Places.

4. Harry Chapin

Harry Chapin in 1980.

Harry Chapin stierf op 38-jarige leeftijd, 11 jaar verwijderd van de 27 Club.

© Public domain / Elektra Records

De singer-songwriter Harry Chapin schreef tijdens veel liedjes tijdens zijn carrière. En in één daarvan voorspelde hij zijn eigen dood.

Het nummer 300 Pounds Of Bananas vertelt het waargebeurde verhaal van een ongeluk in 1965, toen een vrachtwagen met bananen verongelukte en talloze mensen en huizen raakte.

Op 16 juli 1981 was Chapin zelf op weg naar een liefdadigheidsconcert toen een tegemoetkomende vrachtwagen van een supermarkt tegen zijn auto botste.

Chapin werd uit het brandende wrak gehaald, maar overleed aan inwendige bloedingen op weg naar het ziekenhuis.

Zijn weduwe klaagde de supermarktketen aan en kreeg een schadevergoeding van 12 miljoen dollar.

5. Paul McCartney (volgens gerucht) (1942-)

Paul McCartney van The Beatles.

Paul McCartney.

© Creative Commons

Begin 1967 begon er een gerucht rond te gaan in de muziekwereld. Paul McCartney van The Beatles zou op 7 januari van het voorgaande jaar zijn overleden tijdens een auto-ongeluk op de snelweg M1. Daarna werd de wereldberoemde muzikant vervangen door een dubbelganger voor persconferenties enz.

En hoewel de band dit gerucht categorisch tegensprak, werd de theorie steeds populairder. Volgens fans bevatte de albumhoes van het album Abbey Road zelfs een verwijzing naar het auto-ongeluk. Daar is Paul McCartney namelijk de enige Beatle die geen schoenen draagt – een teken dat hij dood was, beweerden sommigen.

Aanwijzingen in liedjes waarin, als ze achterstevoren werden gedraaid, bijvoorbeeld te horen was ‘I buried Paul’, werden uitgebreid behandeld op de radio en in tijdschriften.

Pas in 1969 begon de complottheorie te verdwijnen, doordat McCartney, die in die tijd probeerde zoveel mogelijk uit de media te blijven, een reeks interviews gaf.

Voor zover HISTORIA heeft kunnen nagaan, is Paul McCartney (op het moment van schrijven) nog springlevend.

The Beatles hebben dus geen leden geleverd aan de 27 Club, in tegenstelling tot de andere grote band van The British Invasion, The Rolling Stones, dat wel deed met Brian Jones.

John Lennon werd op 40-jarige leeftijd doodgeschoten in New York. George Harrison stierf op 58-jarige leeftijd aan mondholtekanker.

6. Dottie West

Dottie West in 1977.

Dottie West werd een generatie ouder dan de 27 Club.

© Public domain / United Artist Records

Op 30 augustus 1991 was countryzangeres Dottie West te laat voor een concert. En om het nog erger te maken, begaf haar auto het niet ver van haar huis. Haar 81-jarige buurman schoot te hulp en bood aan om haar te brengen.

Ze reden naar het concert met twee keer de toegestane snelheid, en op een afrit van de snelweg raakte de auto van de weg en kwam in de middenberm terecht.

Toen de ambulance arriveerde, stond West erop dat ze eerst haar buurman hielpen – zij was zelf niet ernstig gewond, dacht ze.

Maar ze had ernstige inwendige verwondingen opgelopen en overleed een paar dagen later op de operatietafel, terwijl de artsen haar verwoeste lever probeerden te herstellen. Ze overleed op 58-jarige leeftijd.

7. Jesse Belvin

Jesse Belvin.

Jesse Belvin.

© Fair use

De R&B-zanger Jesse Belvin had net opgetreden tijdens het eerste concert in de staat Arkansas dat gegeven werd voor een niet-raciaal gescheiden publiek, samen met o.a. Sam Cooke.

Tijdens het concert werden de muzikanten en het blanke tienerpubliek verbaal aangevallen door woedende, blanke demonstranten. Het concert werd twee keer onderbroken.

Na het concert stapten Belvin en zijn vrouw Jo Ann in hun auto om naar huis te gaan, maar ze botsten frontaal op een tegenligger.

De politie vermoedde dat iemand met de remmen had geknoeid, maar kon niets bewijzen.

Jesse Belvin was een paar maanden voor zijn dood 27 geworden. En daarmee is hij het enige lid van de 27 Club dat omkwam door een auto-ongeluk.