100 jaar oude gouden schat duikt op in piano

Een kostbare verzameling gouden munten is na 100 jaar opgedoken in een Engelse piano. Nu wordt er gezocht naar de rechtmatige eigenaar.

De munten lagen ruim 100 jaar in een piano.

© "The Portable Antiquities Scheme/ The Trustees of the British Museum

Deskundigen van het British Museum in Londen weten het zeker. Het is met opzet gedaan. Ergens aan het begin van de 20e eeuw verborgen een of meerdere mensen een verzameling gouden munten in een piano.

Wat er daarna gebeurde, is echter ongewis. Misschien zijn de eigenaars overleden voordat ze iemand over de schat konden vertellen, of wellicht is de verzameling in de vergetelheid geraakt.

In ieder geval hebben de munten 100 jaar in de piano gezeten – tot de nieuwe eigenaar van het instrument ze bij toeval ontdekte.

Een fantastische verzameling

De oudste munten van de verzameling stammen uit 1847, de nieuwste uit 1915.

‘Zoiets heb ik nog nooit gezien,’ aldus Peter Reavill van het British Museum, die de oude munten in handen kreeg.

‘De huidige eigenaar van de piano kwam het museum binnen en legde de gouden munten op tafel. Mijn eerste gedachte was “wow!”. Ik ben archeoloog en heb wel eens eerder een schat gezien, maar dit is een fantastische verzameling,’ zegt hij.

Onderzoek in volle gang

Medewerkers van het British Museum zijn nu op zoek naar familieleden van degenen die de munten in de piano hebben verstopt.

Zolang dat onderzoek gaande is, worden er verder geen details over het verborgen goud bekendgemaakt.

Als de familieleden opgespoord worden, kunnen ze het goud opeisen. Gebeurt dat niet, dan vervalt het aan de Britse kroon.