Zijn de piramiden van Mexico ook een raadsel?

We weten nog steeds niet zeker hoe Egyptische piramiden zijn gebouwd. Hoe zit het met die van Mexico?

Het kostte de Teotihuacanindianen 1000 jaar om de 85 m hoge en 198 m brede Zonnepiramide te bouwen. Met de hand: steen voor steen.

De Midden-Amerikaanse piramiden zijn niet zo raadselachtig als die van het oude Egypte. Ze zijn niet van grote, moeilijk te hanteren blokken gebouwd, maar ze bestaan uit massieve aarden heuvels, steen en gedroogde bakstenen. De piramiden zijn gebouwd met spierkracht en manden als enige hulpmiddelen. Daar waren de Midden-Amerikanen dan wel eeuwen mee bezig, en veel piramiden zijn generatie na generatie uitgebouwd. Als ze groot genoeg waren, werden ze van secuur uitgehouwen stenen trappen voorzien.

In totaal werden er van het begin van de jaartelling tot 1500 in Midden-Amerika 26 grote piramiden gebouwd door een lange reeks culturen – van de Maya’s en Azteken tot onbekendere culturen zoals de Tarasca-indianen en de Zapotec-indianen. Deze piramiden zijn gebouwd op heilige plekken, of ze hadden een tempel bovenop, dan waren ze dichter bij de goden in de hemel. Ze dienden ter verering, en bij veel piramiden werden mensen geofferd. Dan werden krijgsgevangenen aan de goden aangeboden om ze mild te stemmen. Veel Mexicaanse piramiden staan op lavabronnen, die als zeer heilig werden beschouwd.