Waren de Kozakken een echt volk?

De Kozakken kozen hun eigen leiders en overvielen hun buren, maar werden uiteindelijk de trouwste soldaten van het Russische Rijk.

De Kozakken kozen hun eigen leiders en overvielen hun buren, maar werden uiteindelijk de trouwste soldaten van het Russische Rijk.

Ilya Repin/Wikimedia Commons

Gevluchte boeren creëerden cultuur

De Kozakken kunnen hun geschiedenis terugvoeren tot de 13e eeuw. De Turkse Koemanen heersten toen over de steppen, maar zij werden verslagen door de Mongolen.

In het machtsvacuüm vestigden zich allerlei volken in het gebied.

Boeren die in Rusland als slaven leefden kwamen naar de steppe, en er ontstond een nieuwe cultuur, met onder meer Russische, Oekraïense en Turkse elementen.

De Kozakkengemeenschappen ontstonden in de late middeleeuwen en renaissance op de uitgestrekte steppen van het huidige Oekraïne en zuiden van Rusland.

Ver van alle machtscentra verrezen er neder-zettingen van boeren en krijgers onder leiding van gekozen hoofdmannen.

De Kozakken leefden van het overvallen van hun buurvolkeren, vooral de Turken rond de Zwarte Zee.

Revolutie betekende het einde voor de Kozakken

In 1654 werden de Kozakse naties als zelfstandige republieken opgenomen in het snel groeiende Rusland.

Ze mochten hun cultuur behouden in ruil voor het leveren van soldaten. Elk volk vormde zijn eigen regimenten en leverde zelf paarden.

De mobiele Kozakken reden voorop op hun sterke paarden toen Rusland het enorme Siberië onderwierp. De ruiters waren gewend aan de open vlakte en het leven in het zadel.

Kozaks woordenboek

Hetman: Hoofdman van een volk
Hopak: Acrobatische dansstijl
Kobza: Kort snaarinstrument
Nagajka: Leren paardenzweep
Papacha: Ronde bontmuts
Rada: Democratische raad
Sjasjka: Lichte kromsabel
Tsjoha: Jas met patroonzakken

Anders dan andere soldaten mochten de Kozakken zelf hun eten bij elkaar sprokkelen, en ze begrepen hoe de Tataren en andere vijanden dachten.

In de 19e eeuw golden de Kozakken als de loyaalste troepen van de tsaar, en na de Russische Revolutie van 1917 streden ze tegen de communisten. Voor straf werd hun cultuur uitgewist.