Zweedse broers kwamen om op eerste Vikingtocht

Nieuw onderzoek bevestigt dat de Vikingen decennia eerder dan voorheen werd gedacht op plundertocht gingen.

In 2014 groeven Estse archeologen op het eiland Saaremaa 41 dode krijgers op. Hun wapens en schepen duidden erop dat het om Vikingen ging – een sensationele, omstreden bewering.

Tot dan toe werd de overval op Lindisfarne in Engeland als de eerste Vikingtocht gezien. En die vond plaats in 793. De Esten stelden vast dat de 41 krijgers op Saaremaa rond 750 waren gesneuveld.

Saaremaa ligt voor de kust van Estland. Vanaf dit eiland is het 250 kilometer varen naar Stockholm.

© Shutterstock

DNA-analyse onthult waar Vikingen vandaan kwamen

Deens onderzoek van de universiteit van Kopenhagen bevestigt nu dat de krijgers op Saaremaa Vikingen waren.

‘Analyses van het DNA en het strontiumgehalte in de botten wijzen uit dat de krijgers opgroeiden in het Mälardal, nabij het huidige Stockholm,’ vertelt universitair docent Ashot Margaryan van de universiteit van Kopenhagen.

De analyses laten ook zien dat er vier Zweedse broers onder de gevallenen waren, en nog een familielid van hen, mogelijk een oomzegger.

Zweedse broers, Viking

De Zweedse Vikingen die op Saaremaa zijn gevonden, stierven rond 750 een gewelddadige dood.

© Per O. Jørgensen

Clanleden trokken er samen op uit

Van de overige 36 krijgers op Saaremaa zijn er inmiddels 34 onderzocht. Hun DNA wijst uit dat de gesneuvelde VIkingen elkaar waarschijnlijk goed kenden.

‘De meesten kwamen uit hetzelfde deel van het Mälardal en behoorden vermoedelijk tot dezelfde familie of clan. Slechts enkelen hebben genen die wijzen op een Finse afkomst,’ aldus Margaryan.

Bij het gevecht op Saaremaa werd een van de Vikingen in zijn gezicht geraakt. Hij brak zijn kaak en een aantal tanden, waarvan alleen de wortels nog in de kaak zitten.

© Niels-Peter Granzow Busch

Geen vreedzame handelsreis

Uit de beschadigingen op de botten van de Vikingen blijkt dat ze in de strijd zijn omgekomen, en in het massagraf op Saaremaa zijn meer zwaarden dan krijgers gevonden. Dat toont aan dat de Vikingen waren uitgereisd om te plunderen. Op het eiland bij Estland ging er iets mis. De Vikingen stierven een gewelddadige dood en werden in een massagraf gegooid.