Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zowel Noorse als Deense Vikingen voeren naar Ierland, waar ze volgens nieuw onderzoek een cruciale rol speelden in de ontwikkeling van de samenleving.

© Shutterstock
Beschavingen - Vikingen

Viriele Vikingen redden Ierland

Ierland verkeerde in een diepe crisis toen de Vikingen zich op het groene eiland vestigden. Volgens nieuw onderzoek wisten de Vikingen het tij te keren.

Toen de Vikingen zich in de 10e eeuw in Ierland gingen vestigen, bliezen de Scandinavische krijgers het eiland nieuw leven in. Een studie van onderzoekers van de Queen’s University Belfast laat zien dat het Ierse bevolkingsaantal op dat moment al 200 jaar afnam, en dat de komst van de Vikingen die neergang afremde.

Onverklaarbare Ierse bevolkingscrisis

‘Rond het jaar 700 slonk de Ierse bevolking op raadselachtige wijze – mogelijk als gevolg van oorlog, hongersnood, pest of politieke onrust,’ zegt Rowan McLaughlin, die meewerkte aan het onderzoek, in een persbericht.

‘De Vikingen vestigden zich in Ierland in de 10e eeuw, tijdens de neergang, en hoewel ze maar met weinigen waren, slaagden ze er beter dan de lokale bevolking in om hun aantal te vergroten,’ legt McLaughlin uit.

Vikingen en Ieren kregen kinderen met elkaar

Historici waren er altijd van overtuigd dat de Ierse bevolking tot aan de hongersnood in de jaren 1840 bleef groeien. Maar toen de onderzoekers talrijke gegevens over alle tot dusver gevonden archeologische voorwerpen en gebouwen uit de jaren 400 tot 1200 vergeleken, kwamen ze tot een verrassende conclusie.

Het bleek dat de menselijke activiteit binnen de Ierse samenleving rond 700 op alle niveaus afnam. Deze neergang zette zich voort tot de Vikingen zich in Ierland vestigden en de onfortuinlijke ontwikkeling keerden.

Volgens McLaughlin kregen de Vikingmigranten mogelijk meer kinderen dan de lokale bevolking, maar er zijn ook sterke aanwijzingen dat ze trouwden met Ieren. Onderzoek wijst uit dat veel Ieren van nu Viking-DNA hebben.

Lees ook:

Vikingen

Vikingen brachten gevreesde ziekte naar Ierland

2 minuten
Vikingen

Een hardhandige test bewijst hoe sterk het Vikingschild was

3 minuten
Vikingen

Zo werden de Vikingen door andere volken genoemd

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg