Colin Lane
Opgraving van het Vikingschip in Wirral

Vikingschip gaat schuil onder Engelse pub

In 1938 stuitten Engelse bouwvakkers op een houten schip dat 3 meter onder de grond lag. Nu wordt het eindelijk onderzocht, en archeologen denken dat het mogelijk het eerste Vikingschip van Engeland is.

Archeologen van de Nottingham University zijn begonnen met een onderzoek van een zeer opmerkelijke vondst, die dateert uit 1938.

Er kwam wat merkwaardig hout uit de grond toen bouwvakkers aan het graven waren bij de pub Railway Inn in Meols op het schiereiland Wirral in het noordwesten van Engeland. De vondst werd gemarkeerd door de arbeiders, die vonden dat het veel weg had van een Vikingschip, maar er werden geen archeologische opgravingen verricht op de plek – tot nu toe.

80 jaar van theorieën getoetst

De plek werd 8 jaar geleden onderzocht met radar, wat bevestigde dat er een 6 tot 9 meter lang schip lag op zo’n 3 meter onder de grond.

Vanwege die afmetingen, in combinatie met tekeningen uit 1938, vermoeden archeologen dat het een transport- of vissersschip was, waarvan de Vikingen er veel in het gebied hadden. Vanaf 902 vestigden zich inderdaad ettelijke Vikingen in Wirral.

Model van het Vikingschip bij de Inn Pub

Dit model toont op basis van radaronderzoek en oude tekeningen hoe het schip er waarschijnlijk uitziet. Net als andere Vikingschepen is het overnaads gebouwd.

© University of Nottingham

Anders dan in het grootste deel van Engeland kwamen deze Vikingen uit Noorwegen en niet uit Denemarken, en ze leefden over het algemeen vreedzaam. Zelfs nu nog laten DNA-studies zien dat het gebied een ongewoon hoog percentage mensen heeft die hun genen kunnen herleiden tot Scandinavië.

‘Er is lang gedacht dat hier een Vikingschip lag, maar er is nooit een professionele opgraving uitgevoerd. Iedereen wacht dus met spanning af wat we gaan vinden,’ zegt Dominga Devitt, voorzitter van de Wirral Archaeology Community Interest Company, die deelneemt aan de opgraving.

Net als de beroemde Noorse schepen van Oseberg en Gokstad, die nu in zeer goed bewaarde staat te zien zijn in het Vikingschipmuseum in Oslo, is het kleinere schip begraven in modderige klei. Dit betekent dat zuurstof moeilijk kon doordringen tot het hout, dat daarom in bijzonder goede staat zou moeten zijn.

Als het schip uit de Vikingtijd blijkt te komen, is het de eerste vondst van een Vikingschip in Engeland.

100 gaten geboord

Nu willen archeologen 100 zeer kleine gaatjes tot aan het schip boren en zo monsters nemen van het hout, dat dan aan o.a. een koolstof 14-analyse kan worden onderworpen.

Daarnaast wordt er ook onderzoek in de buurt gedaan, om te zien of er misschien nog meer interessants onder de grond schuilgaat.

Lisa Jones, de uitbater van de Railway Inn, is ook enthousiast:

‘Jarenlang was het de vraag wie de opgraving zou doen en wie ervoor zou betalen. Nu gaat het eindelijk gebeuren. We zetten een informatiecentrum op in de pub, zodat mensen binnen kunnen komen om te kijken hoe de opgraving verloopt. We blijven gewoon open,’ aldus Jones.

Opgraving van het Gokstadschip

De Britse archeologen hopen een plaatselijke versie van het beroemde Noorse Gokstadschip te vinden, dat in 1880 werd blootgelegd.

© Kulturhistorisk museum, UiO