Historiska museet Lunds Universitet

Vikingschat op laatste moment gered

Een kostbare zilveren schat die in een kast was gevonden, blijft op het nippertje bij elkaar.

‘Dit is goed nieuws. Ik ben hier heel blij mee,’ zei Birgitta Hårdh, emeritus hoogleraar archeologie aan de universiteit van Lund in Zweden.

Ze is zo opgelucht vanwege de aankoop van de schat van Everlöv, een van de bekendste Zweedse vondsten uit de Vikingtijd. De schat bestaat uit maar liefst 912 zilveren munten, waaronder exemplaren uit Beieren in Duitsland, en 40 zilveren sieraden.

Vooral de Beierse munten zijn zeldzaam in Zweden, en daarom wekte het veel opschudding toen de schat geveild zou worden.

Dat de schat niet allang in een museum lag, kwam door de bijzondere omstandigheden rond de vondst: de munten werden niet uit de grond gehaald, zoals veel andere archeologische kostbaarheden. In de jaren 1980 werden ze ontdekt in een ladekast die al generaties lang in bezit van een familie was.

De schat van Everlöv was in 1986 even te zien in Lund. Toen is deze foto gemaakt.

© Historiska museet Lunds Universitet

Schat gaat naar Stockholm

Hoewel de Zweedse staat de schat opeiste, mocht de eigenaar van de ladekast hem houden omdat de Zweedse wet onduidelijk was over vondsten in privéwoningen.

De eigenaar bood de zilveren munten onlangs te koop aan op een veiling. Ze zouden stuk voor stuk verkocht worden en daardoor kon de schat verspreid raken. Maar op het laatste moment kochten twee fondsen de hele schat op.

Dankzij twee Zweedse stichtingen is de zilverschat binnenkort te bewonderen in het Koninklijke Muntenkabinet van het Economisch Museum in de hoofdstad Stockholm.