Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikingkleding overleefde ruim 1000 jaar onder de grond

In een Vikinggraf is kleding aangetroffen die nog niet was vergaan. De archeologen zijn verrukt over deze uiterst zeldzame vondst.

Shutterstock

In Hestnes in het noorden van Noorwegen hebben archeologen een spectaculaire vondst gedaan. In een graf uit circa 850-950 lag een vrouw met prachtig geborduurde kleding. En tegen de verwachting in had de stof de ongeveer 1170 jaar in het graf overleefd.

‘Fraai geborduurde stoffen uit de Vikingtijd zijn zo zeldzaam dat we het haast niet kunnen geloven,’ aldus Ruth Iren Øien van de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen.

‘Archeologen die met textiel werken, zijn al blij als ze een stukje van 1 x 1 cm vinden, maar dit is maar liefst 11 cm.’

In het graf lag ook een setje wolkammen (zie de metalen tanden midden op de foto), waarmee de wol werd voorbereid voor het spinnen.

© Marte Rønning, NTNU

Vrouw droeg overgooier

In het graf lagen de resten van acht verschillende kledingstukken – sommige laag op laag, want de Vikingen droegen veel lagen kleding. Op den duur kan de vondst ook interessante informatie opleveren over de manier waarop Vikingkleding werd gemaakt.

‘We denken dat de vrouw een overgooier aan had die was vastgezet met schildpadbroches (knopfibula’s, red.). Onder de overgooier droeg ze waarschijnlijk een onderjurk of hemd van linnen of fijne wol, en om haar schouders een mantel met geborduurde versiersels,’ vertelt Øien.

‘Geborduurde stoffen uit de Vikingtijd kennen we alleen van een enkel rijk graf, zoals het Osebergschip in Noorwegen en het graf in het Deense Mammen,’ legt Øien uit.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg