Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vikinghelm geïdentificeerd na 65 jaar

Al sinds de jaren 1950 vragen onderzoekers zich af of een in Engeland gevonden helm van een Viking was. Nu weten ze het antwoord.

Preston Park Museum and Grounds

Vikingdeskundigen wereldwijd zijn in extase over het laatste nieuws uit Engeland.

Een team Britse experts heeft namelijk vastgesteld dat een helm die in de jaren 1950 in Noordoost-Engeland is gevonden, een echte Vikinghelm is.

Dit is een sensatie, want tot nu toe beschikte Noorwegen over de enige enigszins intacte Vikinghelm ter wereld, de helm van Gjermundbu, die in 1943 werd gevonden.

Het Britse exemplaar staat bekend als de helm van Yarm naar de stad waar hij is gevonden. Yarm ligt zo’n 20 kilometer stroomopwaarts aan de Tees bij Newcastle.

Yarm, waar de helm in de jaren 1950 is gevonden, ligt zo’n 20 kilometer van de Noordzeekust in Noordoost-Engeland.

© Shutterstock

Helm lijkt op Noors exemplaar

De helm van Yarm heeft overeenkomsten met die van Gjermundbu, zoals de neus-oogbeschermer, maar is er niet identiek aan.

Volgens archeoloog Chris Caple van de universiteit van Durham is de helm van Yarm in de 10e eeuw gemaakt door een Viking in Engeland. Het ijzer is afkomstig uit de Britse bodem, zo blijkt uit zijn grondige analyses.

De helm van Yarm was van een Viking. Volgens de onderzoekers kon een stukje maliënkolder in de gaatjes langs de rand bevestigd worden om nek, gezicht en hals te beschermen. Het knopje bovenop is het enige versiersel.

© Preston Park Museum and Grounds

Alle Vikingen droegen een helm en maliënkolder

Caple legt uit dat het onderzoek naar de helm moeizaam verliep doordat de dunne ijzeren platen zeer kwetsbaar waren vanwege roest. Hij noemt de helm van Yarm typisch voor zijn tijd:

‘Vikinghelmen waren makkelijk te maken en beschermden hun eigenaar effectief, maar waren niet versierd (anders dan eerdere helmen, red.).’

‘Samen met zijn maliënkolder bood de helm een strijder veel bescherming. Op het 10e-eeuwse Tapijt van Bayeux dragen bijna alle strijders een helm en een maliënkolder, aldus Caple.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg