Vikinggodentempel gevonden in Noorwegen

Er is weinig bekend over het religieuze leven van de Vikingen, maar de vondst van een mogelijke Vikingtempel kan ons meer inzicht geven in de rituelen van toen.

Er is weinig bekend over het religieuze leven van de Vikingen, maar de vondst van een mogelijke Vikingtempel kan ons meer inzicht geven in de rituelen van toen.

University Museum of Bergen & Shutterstock

Een team archeologen van het universiteitsmuseum van Bergen heeft een opzienbarende vondst gedaan in de plaats Ose in Zuid-Noorwegen.

Bij de bouw van een nieuw woningcomplex stuitten de onderzoekers namelijk op de resten van een tempel, die uit de vroege ijzertijd of Vikingtijd stamt.

Het bouwwerk was van hout, alleen de paalgaten zijn nu nog zichtbaar. Daaraan is af te leiden dat de tempel ongeveer 14 meter lang en 7 meter breed was.

Midden in het gebouw werden nog vier paalgaten aangetroffen, die de vorm hadden van een toren. Het gebouw doet qua vorm denken aan vergelijkbare tempels uit de vroege ijzertijd die in de Zweedse provincie Skåne en bij het Deense meer Tissø zijn gevonden.

De traditie van het bouwen van grote heiligdommen in Scandinavië begon in de 6e eeuw n.Chr. Voor die tijd werden de goden buiten vereerd, maar vanaf dat moment vonden de rituelen en offers in tempels plaats.

Elite bouwde huizen voor de goden

De tempel is zeer waarschijnlijk gebouwd door een rijke familie, aldus de Deense archeoloog Søren Diinhoff van het universiteitsmuseum in Bergen.

‘Naarmate de samenleving in de ijzertijd meer in klassen werd opgedeeld, gingen machtige families bepalen hoe de religieuze cultus werd vormgegeven,’ zegt hij tegen de wetenschappelijke nieuwssite Live Science.

Bij de opgraving zijn rondom het gebouw vuurplaatsen aangetroffen.

Omdat er ook dierenbotten zijn gevonden, denken de archeologen dat de vuurplaatsen mogelijk werden gebruikt om rituele maaltijden te bereiden voor de goden, die waarschijnlijk werden vertegenwoordigd door houten beelden in de tempel.