Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De Vikingen gebruikten hun schilden niet om zich erachter te verbergen, blijkt uit Deens onderzoek.

© Shutterstock
Beschavingen - Vikingen

Vikingen ranselden de vijand af met hun schild

Een Deense onderzoeker liet zich afrossen met een zwaard om te begrijpen hoe de Vikingen in gevechten hun schilden gebruikten. Deze zogeheten experimentele archeologie leverde verrassende resultaten op.

In een maliënkolder van 12 kilo verborg Rolf Warming van de universiteit van Kopenhagen zich achter zijn schild, terwijl een ‘vijand’ hem aanviel met een zwaard. ‘BAM,’ klonk het steeds weer als het zwaard het schild trof. Zo leerde Warming meer over de gevechtstechnieken van de Vikingen.

‘Het blijkt dat de Vikingen hun schilden veel actiever gebruikten dan we dachten,’ zegt Rolf Warming tegen videnskab.dk.

Gevecht werd realistisch nagebootst

Als eerste heeft hij de gevechtstechnieken van de Vikingen onderzocht met behulp van een scherp zwaar en een realistisch schild. De resultaten gebruikt hij voor zijn scriptie.

De Vikingen verstopten zich niet achter hun schild tot de vijand het raakte, maar draaiden het zodat het zwaard erop afketste en de vijand uit balans raakte. Dan sloegen ze zelf toe met zwaarden, bijlen of de rand van het schild.

Gedraaid schild hield het langer vol

Warming ontdekte gaandeweg dat zijn schild een lange dag op het slagveld niet zou volhouden als hij het zwaard er keer op keer op neer liet komen. Dan had hij op een gegeven moment alleen het handvat nog over. Maar als hij de slagen van de vijand op het gedraaide schild liet afketsen, ontstond er weinig schade.

Hierna wil Warming testen hoe duurzaam het ronde schild van de Vikingen was. Daar gaat hij scherpe bijlen en pijlen voor gebruiken.

Bij de test sloeg Rolf Warming zijn tegenstander niet terug, maar registreerde hij wanneer hij de mogelijkheid had om een dodelijke slag toe te brengen.

Lees ook:

Vikingen

Nieuwe informatie over mysterieus Vikinggraf

3 minuten
Vikingen

Een hardhandige test bewijst hoe sterk het Vikingschild was

3 minuten
Vikingen

Lugubere vondst laat zien wie eerste Vikingen waren

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg