Vikingen: Nieuwe Vikingreis in Noord-Amerika ontdekt

Er is overtuigend bewijs gevonden dat de Vikingen de Notre Dame Bay op Newfoundland bereikten, destijds het dichtstbevolkte gebied van het eiland.

Onderzoekers denken dat zich in de Notre Dame Bay mogelijk onbekende Vikingkoloniën bevinden.

Kwartsstenen verraden aanwezigheid Vikingen

Circa 1000 jaar terug voer een groep Vikingen van de noordpunt van Newfoundland naar de Notre Dame Bay 230 kilometer zuidelijker. Aldus Canadese onderzoekers die twee kwartsstenen – jaspis – hebben onderzocht.

De stenen, waarmee vuur werd gemaakt, werden een aantal jaren geleden gevonden in L’Anse aux Meadows, een beroemde Vikingnederzetting. Toen de onderzoekers de chemische vingerafdruk van de stenen onderzochten, bleek dat deze alleen uit de Notre Dame Bay konden komen. Dat betekent dat de Vikingen daar zijn geweest.

"We weten niet of ze daar vaak kwamen of dat het maar één keer was", aldus Kevin Smith van het Haffenreffer Museum voor Antropologie.

Er valt nog veel te leren over de Vikingen

Het gebied was destijds rijk aan bos, vis en prooidieren: "Voor inwoners van de vrijwel kale eilanden in de Atlantische Oceaan moet dit gebied buitengewoon interessant zijn geweest", meent Smith. Bovendien was dit het dichtstbevolkte gebied van Newfoundland. De Vikingen hebben dus zeker contact met de inheemse bevolking gehad.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat de Vikingen ook de kust van Quebec en arctisch Canada hebben aangedaan. Volgens Smith blijkt maar weer eens dat er nog veel is wat we niet weten over de reizen van de Vikingen.