Bjarni Einarsson

Vikingen kwamen veel eerder naar IJsland dan gedacht

Uit een blootgelegd IJslands langhuis blijkt dat de Vikingen het vulkanische eiland al twee generaties eerder bezochten dan het officieel werd gekoloniseerd.

Gerstkorrels uit een IJslands langhuis stammen uit omstreeks 800, zo blijkt uit een koolstof 14-analyse. Daardoor moeten we het tijdstip van aankomst van de Vikingen naar het eiland zo’n 70 jaar eerder stellen dan gedacht.

Tot nu toe baseerden historici zich op het Landnámabók uit de 12e eeuw. Dat boek meldt dat de Viking Ingólfur Arnarson de eerste kolonist was.

Hij kwam in 874 aan in de buurt van het huidige Reykjavik en bouwde een huis, waar resten van zijn gevonden.

Maar Ingólfur was niet de eerste Viking die zich op IJsland vestigde, zo stellen veel experts al een tijdje, en nieuwe opgravingen aan de oostkust bevestigen deze gedachte.

Langhuis, IJsland, Vikingen

Het grootste langhuis is 40 meter lang, en er zijn munten uit het Midden-Oosten aangetroffen.

© Bjarni Einarsson

Zomerkamp leidde tot kolonisatie

Aan de kust ten oosten van het nationale park Vatnajökull zijn sporen gevonden van Vikingen die ver vóór Ingólfur op het eiland aankwamen.

Sinds 2015 worden twee langhuizen blootgelegd, waarvan het grootste en oudste gerst bevatte die uit 800 blijkt te stammen

‘We weten nu dat het westelijke deel van het huis een smidse was,’ zegt opgravingsleider Bjarni Einarsson.

Omdat de archeologen geen werktuigen hebben aangetroffen die vrouwen gebruikten, denkt Einarsson dat het huis alleen tijdens het jachtseizoen in de zomer bewoond werd.

De Vikingen vingen walvissen, zeehonden en vogels langs de IJslandse kust. En deze jachtexpedities leidden tot de kolonisatie, zo denkt Einarsson:

‘Eerst waren er seizoensgebonden kampen, en daarop volgde de eigenlijke kolonisatie van IJsland.’