Arkeologerna, Statens historiska museer

Vikingen kregen zwaard in hun graf gestoken

Waarom heeft iemand 1200 jaar geleden een zwaard in twee Vikinggraven gestoken? Dat vragen de Zweedse archeologen die de vondst deden zich af.

Gewoonlijk werden Vikingen te ruste gelegd met hun zwaard of bijl naast zich. Maar in de stad Köping ten zuidwesten van Stockholm hebben Zweedse archeologen een opzienbarende vondst gedaan: in twee graven was het zwaard verticaal in de aarde gestoken.

De archeologen denken zelfs dat de twee 90 centimeter lange zwaarden half uit de grond kwamen toen de Vikingen begin 9e eeuw werden begraven.

De twee Vikingen in de naast elkaar gelegen graven waren mogelijk broers, die samen stierven in de strijd. Maar waarom de zwaarden verticaal in de grond boven de graven werden gestoken, is een raadsel.

Behalve de zwaarden kregen de doden ook andere dingen mee in het graf. De archeologen vonden verbrande dierenbotten, een kam en twee berenklauwen.

© Arkeologerna, Statens historiska museer

Wellicht waren verticale zwaarden een eerbetoon aan Odin en de helden in Walhalla. Of misschien konden de nabestaanden beter in contact komen met de overledene door diens zwaard aan te raken.

Graven herbergen meer verrassingen

Wat verder opmerkelijk is aan de graven, is dat ze boven op twee eerdere graven liggen. Dit is zeer ongebruikelijk.

‘Hieruit blijkt dat de twee stenen graven met zwaarden bewust zo zijn gebouwd. Mogelijk om een connectie te leggen met een bepaalde voorouder of sociale groepering,’ zeggen de archeologen Anton Seiler, Fredrik Larsson en Katarina Appelgren, die bij de opgraving betrokken zijn.