Vikingen brachten cannabis naar Noord-Amerika

Nieuwe opgravingen in een Vikingnederzetting op een Canadees eiland duiden erop dat de Vikingen cannabis meebrachten naar Noord-Amerika. Uit koolstof 14-analyse blijkt bovendien dat de Vikingen mogelijk 100 jaar langer in Noord-Amerika zijn gebleven dan tot nu toe gedacht.

De Vikingen teelden af en toe hennep.

© Shutterstock

Een internationaal onderzoeksteam heeft pollen van cannabis gevonden in de buurt van een Vikingnederzetting op het Canadese eiland Newfoundland. Er zijn tevens aanwijzingen dat de Vikingen langer in Canada waren dan tot nu toe aangenomen.

Vikingen waren eeuwen in Canada

De vondsten zijn gedaan in een veengebied bij de Vikingnederzetting L’Anse aux Meadows, die rond het jaar 1000 werd gesticht. Op 30 meter diepte lag een laag organisch materiaal, die na een koolstof 14-datering uit de 12e tot de 13e eeuw blijkt te stammen.

Eerder dachten onderzoekers dat de Vikingen de nederzetting binnen 100 jaar weer verlieten. Volgens de archeologen lijkt de laag op ‘andere culturele lagen van de Vikingen rond de noordelijke Atlantische Oceaan’. Er zijn onder meer resten van twee kevers gevonden uit Groenland en het Noordpoolgebied, en pollen van cannabis en walnoten, die beide niet van nature voorkomen in het gebied.

Niet ver van de archeologische opgraving op Newfoundland kun je een reconstructie van de Vikingnederzetting L’Anse aux Meadows bezoeken.

© Shutterstock

Vondsten komen mogelijk van indianen

Of de Vikingen cannabis ook als roesmiddel gebruikten, durven de onderzoekers niet te zeggen. Er zijn eerder aanwijzingen gevonden dat de Vikingen hennep teelden in Noorwegen, maar dat werd vermoedelijk vooral gebruikt om kleding van te maken.

Andere wetenschappers betwijfelen of de vondsten überhaupt wel van de Vikingen komen. Zo merkt de archeoloog Birgitta Wallace op dat er geen bewijs is dat de Vikingen sinds de 11e eeuw iets hebben gebouwd in de nederzetting.

Volgens haar zijn de vondsten afkomstig van indianen die de nederzetting van de Vikingen hebben overgenomen.

De onderzoekers gaan in augustus dit jaar door met de opgravingen bij L’Anse aux Meadows in de hoop meer te weten te komen over het leven van de Vikingen in Noord-Amerika.