Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De speelgoedboot van de zijkant gezien (links) met een opvallende voorsteven en vanaf de bovenkant (rechts) met een gat voor de mast.

© Åge Hojem, NTNU University Museum
Beschavingen - Vikingen

Speelgoedboot geeft inzicht in leven van Vikingkinderen

Onderzoekers uit Noorwegen hebben een stuk speelgoed van 1000 jaar oud ontdekt. Deze speelgoedboot geeft een uniek kijkje in het dagelijks leven van kinderen in de Vikingtijd.

In een oude, opgedroogde put bij een boerderij in het Noorse plaatsje Ørland hebben archeologen een meer dan 1000 jaar oude speelgoedboot gevonden.

De koolstof 14-datering geeft aan dat hij ergens tussen 1015 en 1028 is gemaakt.

In die periode werd Noorwegen geregeerd door Olaf de Heilige. En dus geeft deze boot een uniek kijkje in het dagelijkse leven van kinderen uit die tijd.

Kinderen mochten best spelen

De speelgoedboot is heel zorgvuldig uitgesneden, met een opvallende voorsteven en een gat in het midden voor de mast.

Volgens Ulf Fransson, archeoloog bij de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NTNU), is deze boot heel bijzonder omdat archeologen maar weinig spullen vinden die direct met kinderen te maken hebben.

'Dit bewijst dat de kinderen die hier woonden best mochten spelen, en dat ze tijd hadden om andere dingen te doen dan op het land werken en helpen op de boerderij,' vertelt hij.

Comfortabele leren schoen

In een andere opgedroogde put, niet ver van de eerste, vonden archeologen een vrijwel intacte leren schoen uit dezelfde periode (1015-1028). Hieruit blijkt dat de bewoners van de boerderij, ondanks hun sobere levensstijl, ook een bepaalde mate van comfort kenden – zoals ook het speelgoed van de kinderen.

De leren schoen
© Åge Hojem, NTNU University Museum

Sinds 2014 zijn archeologen bezig met opgravingen rondom Ørland in verband met de bouw van een nieuwe luchthaven (Ørland Lufthavn). Inmiddels heeft het team een gebied van 120.000 vierkante meter opgegraven.

De archeologen van de NTNU hopen dat hun vondst een genuanceerder beeld kan geven van het dagelijkse leven in de ijzertijd.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg