Speelgoedboot geeft inzicht in leven van Vikingkinderen

Onderzoekers uit Noorwegen hebben een stuk speelgoed van 1000 jaar oud ontdekt. Deze speelgoedboot geeft een uniek kijkje in het dagelijks leven van kinderen in de Vikingtijd.

De speelgoedboot van de zijkant gezien (links) met een opvallende voorsteven en vanaf de bovenkant (rechts) met een gat voor de mast.

© Åge Hojem, NTNU University Museum

In een oude, opgedroogde put bij een boerderij in het Noorse plaatsje Ørland hebben archeologen een meer dan 1000 jaar oude speelgoedboot gevonden.

De koolstof 14-datering geeft aan dat hij ergens tussen 1015 en 1028 is gemaakt.

In die periode werd Noorwegen geregeerd door Olaf de Heilige. En dus geeft deze boot een uniek kijkje in het dagelijkse leven van kinderen uit die tijd.

Kinderen mochten best spelen

De speelgoedboot is heel zorgvuldig uitgesneden, met een opvallende voorsteven en een gat in het midden voor de mast.

Volgens Ulf Fransson, archeoloog bij de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NTNU), is deze boot heel bijzonder omdat archeologen maar weinig spullen vinden die direct met kinderen te maken hebben.

'Dit bewijst dat de kinderen die hier woonden best mochten spelen, en dat ze tijd hadden om andere dingen te doen dan op het land werken en helpen op de boerderij,' vertelt hij.

Comfortabele leren schoen

In een andere opgedroogde put, niet ver van de eerste, vonden archeologen een vrijwel intacte leren schoen uit dezelfde periode (1015-1028). Hieruit blijkt dat de bewoners van de boerderij, ondanks hun sobere levensstijl, ook een bepaalde mate van comfort kenden – zoals ook het speelgoed van de kinderen.

De leren schoen
© Åge Hojem, NTNU University Museum

Sinds 2014 zijn archeologen bezig met opgravingen rondom Ørland in verband met de bouw van een nieuwe luchthaven (Ørland Lufthavn). Inmiddels heeft het team een gebied van 120.000 vierkante meter opgegraven.

De archeologen van de NTNU hopen dat hun vondst een genuanceerder beeld kan geven van het dagelijkse leven in de ijzertijd.