Lene Brandt

Runensteen lag verborgen onder keukenvloer

Een archeoloog heeft een grote runensteen gered. Nu wordt de vondst uit een keuken in Denemarken verder onderzocht.

Het gebeurt niet elke dag dat een nationaal museum wordt ingeschakeld bij een keukenverbouwing. Maar toen Lene Brandt en haar man uit het Deense Randers de linoleumvloer van hun keuken verwijderden, stuitten ze op een steen van zo’n 200 bij 80 centimeter.

Omdat de oostkust van Jutland een beetje een ’hotspot’ is voor runenstenen, nam het echtpaar contact op met het plaatselijke museum, dat aanvankelijk meende dat de steen van veel recenter datum was.

Maar gelukkig zag een bevriende archeoloog een filmpje van het laden en afvoeren van de steen. Ze merkte direct op dat op de achterkant van de steen iets stond wat op runen leek.

De steen was decennia onderdeel geweest van de fundering van de keuken.

© Lene Brandt

Inscriptie verraadt ouderdom van de steen

Experts van het nationaal museum die de steen nader bekeken, bevestigden dat het runen waren. Concreet staat er ’aft bi’ ofwel ’na b’. De rest ontbreekt, want de steen is eeuwen geleden doormidden gehakt.

Als de bewaarde tekst inderdaad het begin van een runeninscriptie is, behoort de steen waarschijnlijk tot de oudste en zeldzaamste van Denemarken. In de vroege Vikingtijd werd ’aft‘ gebruikt als voorvoegsel in veel runeninscripties. Dit betekent dat de runen waarschijnlijk uit de 8e eeuw stammen.

De archeologen zijn blij, want tot dusver zijn er in Denemarken maar een paar stenen uit de vroege Vikingtijd gevonden.