Imageselect
Beeld uit tv-serie The Last Kingdom

Vikingfilm is ontknoping van tv-serie ‘The Last Kingdom’

De boeiende en realistische serie ‘The Last Kingdom’ krijgt nu een ontknoping met de sequel ‘Seven Kings Must Die’, die op Netflix te zien is.

Viking-sequel op Netflix: Het laatste hoofdstuk van ‘The Last Kingdom’

Na vijf seizoenen van de veelgeprezen historische serie The Last Kingdom rondt Netflix het verhaal af met de 1 uur en 51 minuten durende sequel The Last Kingdom: Seven Kings Must Die.

Dit vervolg begint waar het vijfde seizoen van de serie ophield en vertelt het verhaal van de strijder en hoofdman Uhtred, een Angelsaksische Viking die inmiddels in Northumbria in het noorden van Engeland woont.

Zijn bondgenootschap met het Zuid-Engelse koninkrijk Wessex loopt op de klippen als de nieuwe koning Æthelstan ten strijde trekt om de acht Britse koninkrijken bijeen te brengen onder zijn leiding.

Net als de tv-serie zijn de hoofdpersonen en het plot verzonnen, maar de strijd om de christelijke en Angelsaksische rijken te verenigen tegen de Vikingen, vond echt plaats in de 9e en 10e eeuw.

Als je wilt weten wat er aan de film voorafging, kun je hieronder onze recensie van de tv-serie lezen:

De strijd barst direct los in de historische Netflix-serie The Last Kingdom. Het is 866, en de Vikingen trekken plunderend van het noorden naar het zuiden van Engeland. Twee van de vier koninkrijken zijn dan al in handen van de barbaarse Denen.

In de beginscène klieft een karakteristiek Vikingenschip door het water nabij het kasteel van Bebbanburg, in het noordoostelijke koninkrijk Northumbria.

‘Denen, dat duivelsgebroed.’ Graaf van Bebbanburg in ‘The Last Kingdom’

‘Denen, dat duivelsgebroed,’ roept de graaf van Bebbanburg uit als hij de vijand in de verte ziet. Hij stuurt zijn oudste zoon op onderzoek uit. Enkele uren later wordt diens afgehakte hoofd door de Viking Ragnar afgeleverd aan de poort.

Verzet tegen de Vikingen blijkt onbegonnen werk. De heer van Bebbanburg eindigt zijn dagen gespietst aan een paal. Zijn jongste zoon, Uhtred, wordt meegenomen door de Vikingen en groeit op bij Ragnar.

De bulderende Vikingen hoeven nu alleen nog het vierde en laatste koninkrijk, West-Saksen, te veroveren. In een machtsstrijd tussen Vikingstammen wordt Uhtreds nieuwe familie echter uitgeroeid.

Nu is hij een paria in beide kampen. Terug in Bebbanburg zal hij worden vermoord door zijn oom, de nieuwe kasteelheer. Blijft hij bij de Vikingen, dan wordt hij hoogstwaarschijnlijk ook een kopje kleiner gemaakt.

Bekijk de trailer van The Last Kingdom

Video

Koning vecht voor verenigd Engeland

The Last Kingdom is gebaseerd op de boekenreeks The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Het beschrijft de strijd tegen de Denen in Engeland in de jaren 800 en 900 en zit vol grootse zwaardgevechten, brute machtsstrijden, seks en bloedwraak.

De serie blijft, vooral in de eerste seizoenen, vrij dicht bij Cornwells verhaallijn en toont hoe de angstaanjagende Vikingen Engeland stukje bij beetje innemen.

Vikingen sloegen massaal slaven in

Uhtred gevangen in kooi

Serie: Uhtred wordt tot slaaf gemaakt

De Vikingen vermoorden de graaf van Bebbanburg en zijn mannen en maken de vrouwen en kinderen tot slaaf, waaronder de 10-jarige erfgenaam Uhtred. Hij groeit op bij de Viking Ragnar.

Slaven aan de kust
© Bridgeman Images

Realiteit: Slavernij was wijdverbreid onder Vikingen

De Vikingen vergaarden duizenden slaven op hun plundertocht langs de Engelse kust. Geschat wordt dat tot wel 10% van de Scandinavische bevolking slaaf was in de Vikingtijd.

Veel van de personages in de serie komen recht uit de geschiedenisboeken. Zoals de Vikingenleider Ubba (Ubbo in het Nederlands), die ruim tien jaar lang angst en verderf zaaide in Engeland. Een ander terugkerende historische figuur is Alfred de Grote, de koning van West-Saksen. De kijkers zien hoe hij knokt om de Engelsen te verenigen in hun strijd tegen de Denen.

The Last Kingdom blijft zo veel mogelijk binnen de historische kaders en schildert de Vikingen niet zo fantasierijk af als bijvoorbeeld de makers van de HBO-serie Vikings doen.

Gezondheid van de koning is realistisch

Koning van Wessex, Alfred de Grote
© Shutterstock

Serie: Alfred de Grote kampte vaak met maagpijn

De koning van Wessex tobt niet alleen met bloeddorstige Vikingen. In de serie vecht hij ook tegen pijnlijke buikkrampen die hem bedlegerig maken.

Alfred de Grote
© Oriel College & Shutterstock

Realiteit: Engelse koning had de ziekte van Crohn

Buikkrampen achtervolgden Alfred zijn hele leven. Historici denken nu dat hij de ziekte van Crohn had, een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal.

Hoofdpersoon is zo goed als verzonnen

Het is een geniale zet om Uhtred de hoofdrol te geven. Heen en weer geslingerd tussen het kamp van de Vikingen en de Saksen, beleven we via hem de grote strijd om Engeland van beide kanten.

Maar wil je toch iets aan te merken hebben op de serie, dan is het juist Uhtreds personage die wel erg ver afstaat van de historische werkelijkheid.

Het is een bekende truc om historische verhalen tot leven te brengen door ze te beschrijven vanuit een fictieve hoofdpersoon. De manier waarop Uhtred zijn stempel op het verloop van het verhaal drukt, doet echter een tikkeltje afbreuk aan de authenticiteit. Hij neemt actief deel aan grote historische veldslagen en is een van de naaste raadgevers van Alfred de Grote.

In de tot nu toe vier geproduceerde seizoenen hebben de makers zich meer artistieke vrijheden gepermitteerd. Gebeurtenissen die in het echt 20 jaar beslaan, duren in seizoen 4 slechts enkele jaren.

Schildenmuur heeft niets te maken met Vikingen

Leger en schildenmuur
© Courtesy of Carnival Films

Serie: Vikingen maken verdedigingsmuur van schilden

Bebbanburgs leger wordt weggevaagd door de sluwe Denen. Net als Romeinse soldaten vormen de Vikingen solide schildenformaties waar de Engelsen niet doorheen kunnen breken.

Schilderij van oorlog
© Nordnorsk Kunstmuseum

Realiteit: Schilden waren niet sterk genoeg

Het wordt vaak anders weergegeven, maar volgens historici pasten de Vikingen zelden schildenmuren toe. Zo’n schild was niet sterk genoeg om meerdere zwaardslagen te kunnen weerstaan.

Smullen voor Vikingliefhebbers

‘Het is een constant compromis tussen historische feiten en dramatisch effect,’ zegt hoogleraar geschiedenis Ryan Lavelle over zijn werk als adviseur voor The Last Kingdom.

Zelfs de meest waarheidsgetrouwe historische serie ontkomt er niet aan om perioden in te korten en de geschiedenis een beetje op te leuken om een levendig drama te maken.

De enkele fictieve elementen doen niet af aan de algehele beleving. De serie is en blijft een prachtig avontuur met een stevig historisch fundament. Een serie die elke Vikingliefhebber zal willen verslinden.

HISTORIA’S OORDEEL: 4/6 STERREN