Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pas ontdekt Noors Vikingschip had geen zeil

In het Noorse Gjellestad wordt een Vikingschip blootgelegd. Het lijkt klein te zijn geweest en was niet geschikt voor lange tochten.

Gjellestadstory.no

Sinds het Osebergschip uit 1904 is er geen Vikingschip meer blootgelegd op Noorse bodem. Nu zijn de Noren echter druk met het Gjellestadschip, dat onder een heuvel 110 kilometer ten zuidoosten van Oslo ligt.

HISTORIA schreef al eerder over deze spannende vondst, en nu zijn de archeologen bezig met de kiel van het schip, die kleiner blijkt dan gedacht.

Hoewel deze ontdekking een teleurstelling is, wordt er nog steeds nieuwe kennis opgedaan:

‘Er is niet heel veel over van het schip, maar we kunnen best veel zeggen over de constructie,’ zegt opgravingsleider Camilla Cecilie Wenn van het Noorse cultuurhistorisch museum.

Schip had geen zeilen

De archeologen hadden verwacht een zeilschip aan te treffen, maar er zijn geen aanwijzingen dat het schip zeilen had. Zo zijn er geen punten aangetroffen waar de tuigage van een Vikingschip werd vastgemaakt. De kiel lijkt bovendien niet sterk genoeg voor een mast. Waarschijnlijk ging het dan ook niet om een zeilschip, maar om een flinke roeiboot.

Daarmee onderscheidt het vaartuig zich van de belangrijkste Vikingschepen uit Noorwegen: de schepen van Oseberg en Gokstad, die beide zeilen hadden en zeewaardig waren. Het Gjellestadschip is vermoedelijk gebruikt voor kortere tochtjes langs de Noorse kust.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg