Museum Skanderborg

Onzichtbare Viking ging om met koning

Vijf jaar zochten archeologen naar sporen van een grote krijger uit Denemarken, maar pas nu weten ze hoe het deze Fregerslev-Viking verging.

Toen archeologen in 2017 een Vikinggraf vonden bij Fregerslev, niet ver van het Deense Aarhus, stonden ze voor een raadsel: het 10e-eeuwse graf bevatte alle schatten die je zou verwachten, maar van de dode zelf ontbrak ieder spoor.

Bij analyse van de aarde uit het graf zijn nu sporen van fosfor aangetroffen: een sterke aanwijzing dat het graf ooit een inmiddels ‘onzichtbare’ Viking bevatte, die geleidelijk is opgelost.

‘We wisten dat het mogelijk was dat de botten waren afgebroken, maar we waren er niet zeker van. Nu staat echter buiten kijf dat er een Viking in het graf lag,’ aldus Søren Sindbæk van Museum Skanderborg.

Het zadeltuig van de dode hoofdman was rijk versierd.

© Foto & Co v. Brian Poulsen

Stapels goud en zilver

Bij de Viking lagen onder meer een paard, een boog en een pijlenkoker. Als dat niet al aantoont dat de overledene tot de top van de gemeenschap behoorde, dan doet het zadeltuig dat wel: er werden maar liefst 800 met goud en zilver ingelegde decoraties gevonden met fraaie details.

Vanwege de rijke grafgiften beschrijft Merethe Schifter Bagge van Museum Skanderborg de Viking als ‘een zeer belangrijke persoon, die dicht bij de koning stond. In deze periode was dat Gorm de Oude of Harald Blauwtand. De ruiter had mogelijk een administratieve functie of was aanvoerder van een leger.’