Een van de skeletten van de in totaal 54 vermoedelijke Vikingen had gevijlde tanden.

Onthoofde Viking had gevijlde tanden

Een Viking die bij een bloedbad werd gedood, vijlde zijn tanden zorgvuldig.

Een van de vermoedelijke Vikingen die bij een bloedbad in Engeland werden gedood, vijlde zijn tanden. Volgens projectleider David Score van Oxford Archeology kerfde de Viking groeven in zijn voortanden. ‘Waarom hij zijn tanden vijlde is nog niet duidelijk, maar deze mannen waren krijgers, dus mogelijk was dit een manier om vijanden angst in te boezemen of hun status als grote krijgers aan te tonen.’

De in totaal 54 skeletten en 51 afgehakte hoofden werden in 2008 nabij Weymouth ontdekt. De gevijlde tanden versterken de theorie van de onderzoekers dat het hier om Vikingen gaat. Er zijn namelijk soortgelijke vondsten gedaan in Vikinggraven in Zweden. Uit koolstof-14-analyses blijkt dat de lichamen uit de jaren 970 tot 1025 dateren – een tijd waarin de Vikingen massaal de Engelse kust aanvielen.

De onderzoekers denken daarom dat de 54 vrij jonge Vikingen bij een veldslag werden gevangengenomen. Daarna werden ze uitgekleed en onthoofd. De moordenaars namen drie hoofden mee als trofee. De archeologen hopen dat uit verdere analyses blijkt waar de Vikingen woonden.

Bekijk ook ...