Werner Forman/Getty Images

Onderzoekers: Bloedarend van Vikingen was mogelijk

Bij de meest lugubere executiemethode uit de Vikingtijd werd het slachtoffer langdurig met een scherp mes gemarteld. Een IJslandse studie werpt nieuw licht op deze ‘bloedarend’.

In de Vikingtijd kwamen met name gehate vijanden gruwelijk aan hun einde, meent een aantal experts. Bij de zogeheten bloedarend werd de rug van het slachtoffer opengesneden en werden de huid en ribben naar buiten getrokken om vleugels te vormen. Dan werden de longen eruit gerukt. Volgens de saga’s overkwam dit de Engelse koning Ælla.

De bloedarend wordt vaak een mythe genoemd, maar nu concludeert een onderzoeksteam dat de beestachtige wraakactie in elk geval technisch mogelijk was met de werktuigen die de Vikingen hadden.

Onderzoekers van de universiteit van IJsland onderzochten de messen van de Vikingen, die sterk genoeg bleken om door menselijke spieren en botten te snijden. De Vikingen hadden ook de anatomische kennis om ribben en spieren door te snijden zonder de longen te beschadigen.

Op de Steen van Stora Hammar op Gotland staat een Viking die een vijand een bloedarend geeft, denken experts.

© Public domain

Hoe lang bleef het slachtoffer leven?

De onderzoekers ontkrachten wel de mythe dat het slachtoffer nog leefde als zijn longen verwijderd werden.

‘Het is absoluut onmogelijk dat de slachtoffers tijdens het hele proces in leven bleven. Ze zouden sterven lang voordat hun ribben tot vleugels gevormd konden worden,’ schrijven ze in hun rapport.

Ze wijzen erop dat hun bevindingen niet aantonen dat de Vikingen echt een bloedarend in hun vijanden kerfden. Er zijn nog nooit slachtoffers gevonden in Vikinggraven, en de executiemethode is alleen bekend uit saga’s.