De namen van de kleuren verraden gedeeltelijk uit welk materiaal het pigment werd gewonnen. 

Nu kun jij schilderen met Vikingkleuren

Onderzoekers van het Deense nationale museum hebben een kleurenpalet opgesteld waarmee Vikingfanaten over de hele wereld de kleurkeuze van de oude Scandinaviërs kunnen nabootsen.

8 juni 2018 door Pernille Mogensen

Deskundigen van het Deense nationale museum hebben alle kennis over de kleuren waarmee de Vikingen schilderden bijeengebracht in een nieuw rapport (Deenstalig).

En Vikingfanaten kunnen hun hart ophalen, want de onderzoekers hebben een kleurstaal opgesteld waarmee je de kleurkeuze van de oude Scandinaviërs kunt nabootsen. Dit was mogelijk doordat scheikundigen verfresten op bouwmaterialen uit de periode 900 tot 1100 in heel Denemarken hebben geanalyseerd.

Duur pigment leverde status op

Uit de analyses blijkt dat de verf werd gemaakt van een bindmiddel gemengd met pigment. Het bindmiddel was een mengsel van lijnzaadolie, ei en zuivel, terwijl het pigment werd gewonnen uit verschillende materialen, zoals houtskool of mineralen.

De status van een kleur hing af van de prijs van het pigment. Zo was het felle rood, de bovenste kleur in het palet, voorbehouden aan de elite. De rode kleurstof werd gewonnen uit het mineraal cinnaber en moest uit Zuid-Europa komen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het oranje oker, dat uit Scandinavische klei gewonnen werd. De allergoedkoopste kleur was koolzwart: dat werd gewoon van houtskool gemaakt.

Vikingen hadden mogelijk meer kleuren

Omdat de bewaarde verfresten afgebroken en donkerder geworden zijn, wijzen de onderzoekers erop dat de kleuren er in de praktijk mogelijk anders uitzagen en dat er meerdere tinten van bestonden. Volgens de deskundigen hadden de Vikingen waarschijnlijk een breder kleurenpalet. 

Ontvang meer historisch nieuws

In elk nummer van HISTORIA brengen we vier pagina’s met het laatste nieuws uit de wereld van de geschiedenis en de archeologie. Ontvang nu 9 nummers van Historia voor een spotprijs en blijf helemaal bij op het gebied van de laatste ontdekkingen en vondsten en het nieuwste onderzoek.

Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je onze beste artikelen twee keer per week digitaal.

Bekijk ook ...