Birgit Maixner, NTNU Science Museum

Noorse Vikingschat was bestemd om te shoppen

1100 jaar geleden verborg een Noorse Viking zijn reisvaluta onder de vloer, blijkt uit onderzoek van een in 2021 gevonden schat.

Noorse archeologen hebben een rapport gepubliceerd over de schat uit de Vikingtijd die in 2021 in Stjørdal bij Trondheim is gevonden.

De schat telt maar liefst 46 voorwerpen van het bij de Vikingen zeer populaire zilver.

Het zijn voornamelijk zilveren kettingen, armbanden en munten. De eigenaar was waarschijnlijk een rijke koopman of Vikinghoofdman, die het fortuin in roerige tijden onder zijn vloer begroef.

Zilveren armbanden waren de gangbaarste valuta bij de Vikingen. De sieraden werden in stukken gebroken, zodat het zilver gewogen kon worden. En de schat bevat veel gebroken sieraden. Slechts twee van de 46 voorwerpen zijn heel.

Zilver was dollar van de Vikingen.

Het verdelen van de schat in kleinere stukken, zogeheten hakzilver, gebeurde volgens de deskundigen mogelijk voorafgaand aan een langere handelsreis:

‘We kunnen ons voorstellen dat de eigenaar de handel voorbereidde door het zilver in de juiste gewichtseenheden te verdelen,’ legt archeologe Birgit Maixner van de Norwegian University of Science and Technology uit.

© Birgit Maixner, NTNU Science Museum.

De bijzonder brede armbanden geven aan dat de eigenaar enige tijd in het buitenland heeft verbleven:

‘Dit is een voornamelijk Deens type voorwerp, wat erop kan wijzen dat de eigenaar in Denemarken is geweest voor hij naar het Stjørdal reisde,’ aldus Maixner.